Οι αλλαγές στο κλίμα βλάπτουν την υγεία

Οι αλλαγές στο κλίμα βλάπτουν την υγεία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Ενδεχόμενη αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να λάβει δραστικά μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια υγεία». Η δραματική αυτή πρόβλεψη έγινε από 18 διακεκριμένους επιστήμονες, προέδρους ιατρικών και παραϊατρικών σχολών από ολόκληρο τον κόσμο, σε άρθρο που συνυπέγραψαν ενόψει της κρίσιμης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη τον προσεχή Δεκέμβριο.

Μεταξύ άλλων, η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα προκαλέσει έξαρση των επιδημικών ασθενειών, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και η χολέρα. Επίσης, δισεκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνεύσουν από τη ζέστη, τη μείωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού και την ερημοποίηση της καλλιεργήσιμης γης. Εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο θα είναι οι κάτοικοι του αναπτυσσόμενου κόσμου, σύμφωνα πάντα με το άρθρο που δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα στις έγκυρες ιατρικές επιθεωρήσεις «Lancet» και «British Medical Journal».

Οι συγγραφείς απευθύνουν έκκληση στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στις πολιτικές της ηγεσίες, ώστε να μην αποτύχει η σύνοδος. «Ο κίνδυνος να επιδείξουν αναποφασιστικότητα οι πολιτικοί είναι ορατός, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον εν μέσω του οποίου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες», σημειώνουν χαρακτηριστικά και καλούν όλους τους γιατρούς σε εγρήγορση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι διαπραγματεύσεις γύρω από το προσχέδιο της συμφωνίας που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Τα πλέον ακανθώδη ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα αυτή τη στιγμή είναι ο καθορισμός του ποσοστού μείωσης των εκπομπών ρύπων, αλλά και η οικονομική συνδρομή που θα παράσχουν οι ανεπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες για τη χρηματοδότηση μέτρων κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή