Ρατσιστικές επιθέσεις κατά Ομπάμα

Ρατσιστικές επιθέσεις κατά Ομπάμα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, απέδωσε τις σφοδρές επιθέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό ο Μπαράκ Ομπάμα στον υποβόσκοντα ρατσισμό της αμερικανικής κοινωνίας. «Νομίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος των οργισμένων αντιδράσεων εναντίον του προέδρου οφείλεται στο γεγονός ότι είναι Αφροαμερικανός. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ακόμη ότι δεν δικαιούται να τους κυβερνά ένας μαύρος», δήλωσε ο 84χρονος κ. Κάρτερ στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Αφορμή για το καυστικό του σχόλιο αποτέλεσαν οι μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της μεταρρύθμισης στον χώρο της υγείας που προωθεί ο κ. Ομπάμα, στη διάρκεια των οποίων ορισμένοι διαδηλωτές τον παρομοίασαν με ναζιστή, κομμουνιστή και δικτάτορα. Εχουν επίσης αναφερθεί περιστατικά όπου συντηρητικοί ιερείς προσεύχονται με τους πιστούς της ενορίας τους να πεθάνει ο πρόεδρος, ενώ πολλοί ακραίοι σχολιαστές ραδιοφωνικών σταθμών αναφέρονται με τον πλέον υποτιμητικό τρόπο στο πρόσωπό του. Γεγονότα όπως τα παραπάνω δεν εντάσσονται στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και των διαφωνιών που προκύπτουν γύρω από ένα νομοσχέδιο, εκτίμησε ο κ. Κάρτερ και κατέληξε: «Ο πρόεδρος δεν είναι μόνο ο επικεφαλής της κυβέρνησης, αλλά και ο αρχηγός του κράτους και όλοι οι πολίτες του οφείλουν σεβασμό».

Ξέσπασμα Γουίλσον

Αποκορύφωμα των συντηρητικών αντιδράσεων θεωρείται το ξέσπασμα του Ρεπουμπλικανού βουλευτή της Νότιας Καρολίνας, Τζο Γουίλσον, κατά την πρόσφατη ομιλία του κ. Ομπάμα ενώπιον της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο κ. Γουίλσον διέκοψε την ομιλία του προέδρου και του φώναξε ότι είναι «ψεύτης», γεγονός πρωτάκουστο σχεδόν στα χρονικά του Κογκρέσου, τα μέλη του οποίου φέρονται συνήθως με ιδιαίτερο σεβασμό στον πρόεδρο, έστω και όταν πρόσκεινται στην αντιπολίτευση. Ο βουλευτής ζήτησε στη συνέχεια συγγνώμη από τον κ. Ομπάμα για τη συμπεριφορά του, αλλά αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη και από τους συναδέλφους του, όπως και να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Κάρτερ. Ο γιος του κ. Γουίλσον, πάντως, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι ο πατέρας του δεν είναι ρατσιστής και η οικογένεια του φερόταν ανέκαθεν με σεβασμό στους συνανθρώπους της, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκεύματος. Εντούτοις, πρόσωπα από το περιβάλλον του κ. Γουίλσον παραδέχθηκαν ότι έλαβαν εκατοντάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ρατσιστές, οι οποίοι επικρότησαν τη συμπεριφορά του. «Η κραυγή του Τζο ήταν ανάρμοστη, αλλά δεν ήταν ρατσιστική» δήλωσε ο φίλος της οικογένειας, Ντικ Χαρπούτλιαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Ρress.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και στα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Η πλειοψηφία των αρθρογράφων στις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις απόψεις του κ. Κάρτερ. Αλλωστε, τα ποσοστά δημοφιλίας του κ. Ομπάμα ήταν ιδιαίτερα υψηλά όταν εξελέγη και κατέρρευσαν όταν ξεκίνησε ο διάλογος για την υγεία. Η αρμόδια επιτροπή της γερουσίας μάλιστα έδωσε χθες στη δημοσιότητα το πολυαναμενόμενο προσχέδιο του σχετικού νόμου. Σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί συμβιβασμός, το προσχέδιο δεν περιλαμβάνει την ίδρυση κρατικού φορέα ασφάλισης. Προβλέπει μόνο τη δημιουργία «μη κερδοσκοπικών συνεταιρισμών» που θα παρέχουν κάλυψη στους πολίτες σε χαμηλές τιμές. Επίσης, καθιστά την ασφάλιση υποχρεωτική για όλους, ενώ οι οικονομικά ασθενέστεροι θα λαμβάνουν κρατική ενίσχυση με τη μορφή επιστροφής φόρου για να υπογράψουν ασφαλιστικά συμβόλαια. Παρόλο που τα Δημοκρατικά μέλη της Επιτροπής ενέδωσαν σε όλες σχεδόν τις ενστάσεις των Ρεπουμπλικανών, κανένας νομοθέτης της συντηρητικής παράταξης δεν προσυπέγραφε μέχρι χθες το βράδυ το προσχέδιο. Εντονες είναι οι αντιδράσεις και στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, αφού ορισμένα μέλη της ήδη διεμήνυσαν ότι δεν θα το υπερψηφίσουν αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή