Δεν θέλουν τον Φ. Χόσνι στην UNESCO

Δεν θέλουν τον Φ. Χόσνι στην UNESCO

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Πολιτική λαίλαπα έχει προκαλέσει η υποψηφιότητα του Αιγύπτιου υπουργού Πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι για την προεδρία της UNESCO, εξαιτίας κατηγοριών αντισημιτισμού και λογοκρισίας που αντιμετωπίζει ο ζωγράφος και μακροβιότερος υπουργός της κυβέρνησης Μουμπάρακ.

Ο Χόσνι δεν αναμενόταν να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες για την εκλογή του ψήφους στον χθεσινό πρώτο γύρο της ψηφοφορίας που θα αναδείξει τον πρόεδρο του διεθνούς πολιτιστικού οργανισμού. Εφόσον ουδείς υποψήφιος δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί άλλες πέντε φορές.

Το Μάιο, ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί-Λεβί, ο σκηνοθέτης Κλοντ Λαντσμάν και ο νομπελίστας Ειρήνης Ελί Βίζελ είχαν δημοσιεύσει άρθρο στην εφημερίδα «Le Monde», στο οποίο κατηγορούσαν τον Χόσνι για αντισημιτισμό, μνημονεύοντας αμφιλεγόμενες δηλώσεις του στο Κοινοβούλιο του Καΐρου. «Ας κάψουμε αυτά τα εβραϊκά βιβλία. Αν υπάρχουν τέτοια, θα τα κάψω μόνος μου, πριν από εσάς», είχε πει ο Χόσνι απαντώντας σε επερώτηση βουλευτή, που κατήγγειλε την πώληση ισραηλινών βιβλίων σε αιγυπτιακά βιβλιοπωλεία. Σε άρθρο – απάντηση που απέστειλε ο Χόσνι στη γαλλική εφημερίδα, ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στις επίμαχες δηλώσεις του στο Κοινοβούλιο, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν ήθελε να προσβάλει καμία θρησκευτική ομάδα με τις δηλώσεις του εκείνες.

«Ο Χόσνι είναι υπουργός Πολιτισμού μιας χώρας που δεν σέβεται την ελευθερία του λόγου. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ έναν τέτοιο άνθρωπο επικεφαλής της UNESCO», είπε ο Ζακ Ζιλιάρ, γενικός γραμματέας της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Με την άποψη του Ζιλιάρ διαφώνησε, όμως, ο διάσημος Γάλλος «κυνηγός ναζί» Σερζ Κλαρσφέλντ, υπεύθυνος για την παραπομπή του Κλάους Μπάρμπι ενώπιον της γαλλικής Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή