Η Γαλλία κλείνει το Καλαί για λαθρομετανάστες

Η Γαλλία κλείνει το Καλαί για λαθρομετανάστες

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΑΙ. Τη «ζούγκλα» του Καλαί, την αυτοσχέδια παραγκούπολη που δημιούργησαν Αφγανοί λαθρομετανάστες, που συνωστίζονται στην παραλιακή πόλη της Μάγχης στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπο για να περάσουν στη Βρετανία, αποφάσισε χθες να κλείσει ο υπουργός Μετανάστευσης της Γαλλίας Ερίκ Μπεσόν.

«Πρόκειται για ζώνη ανομίας, όπου οι σύγχρονοι δουλέμποροι ορίζουν τη ζωή των ανθρώπων, ασκούν αδιάκριτη βία εναντίον των θυμάτων τους και τα υποχρεώνουν να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες», είπε ο υπουργός, σε μία προσπάθεια να αιτιολογήσει την απόφασή του. Την πρωτοβουλία του υπουργού αμφισβήτησαν, όμως, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, που εκτιμούν ότι ελάχιστα θα αλλάξουν εάν μετεγκατασταθούν οι μετανάστες. «Είναι παράλογο και φαιδρό να κλείσει ένας χώρος φιλοξενίας, ενώ δεν έχει προβλεφθεί τίποτα για όσους κατοικούν εκεί. Από το 2002, όταν έκλεισε το κέντρο της Σανγκάτ, οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί πολλαπλασιάσθηκαν, ενώ δέχονται συχνά εφόδους της αστυνομίας και οι μετανάστες μετακινούνται απλά αλλού», λέει ο αβάς Ζαν-Πιέρ Μπουτουάιγ, μέλος της οργάνωσης αρωγής στους μετανάστες «C-sur».

Για το Σοσιαλιστή βουλευτή της περιφέρειας Τζακ Λανγκ, το κλείσιμο της ζώνης απειλεί να δυσχεράνει την κατάσταση. «Οι μετανάστες θα βρεθούν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, θα χάσουν και τα ελάχιστα που τους έχουν απομείνει. Πρέπει, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, να τους βοηθήσουμε θέτοντας σε λειτουργία μηχανισμό έκτακτης ανάγκης», είπε ο κ Λανγκ.

Τις ανησυχίες του πρώην συναδέλφου του προσπάθησε να καθησυχάσει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, που τόνισε ότι οι μετανάστες θα αντιμετωπισθούν με ανθρωπισμό, στηρίζοντας την πρωτοβουλία του κ. Μπεσόν, την οποία χαρακτήρισε «σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, δυνάμεις των γαλλικών ΜΑΤ (CRS) προχώρησαν σε συλλήψεις στην περιοχή της Ντιν, όπου βρίσκεται η «ζούγκλα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή