Νεκρά δύο ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν

Νεκρά δύο ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Ενας αρχηγός των επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν κι ένας Ουζμπέκος διοικητής πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από αμερικανικές επιθέσεις, στα βορειοδυτικά της χώρας, αρχές του μήνα, όπως ανέφεραν χθες Πακιστανοί αξιωματούχοι. Αν επαληθευτεί ο θάνατος των Ιλίας Κασμίρι και Ναζιμουτίν ή Γιαχίο, αυτό θα σημαίνει ότι αποδίδει η αμερικανική πολιτική των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πακιστανική πλευρά των συνόρων με το Αφγανιστάν.

Η πολιτική αυτή έχει γίνει επανειλημμένως αντικείμενο κριτικής από την πακιστανική κυβέρνηση, η οποία, ωστόσο, λέγεται ότι την εγκρίνει μυστικά.

Ο Πακιστανός Ιλίας Κασμίρι θεωρείται ότι σκοτώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια επίθεσης σε κρησφύγετο στο βόρειο Ουαζιριστάν, τμήμα της περιοχής των φυλών, στο Πακιστάν, όπου υπολογίζεται ότι κρύβονται ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν και ο υπαρχηγός του Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι.

Οι Πακιστανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι προέβησαν στις σχετικές αποκαλύψεις, δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τα ονόματά τους, καθώς, όπως είπαν, δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι για κάτι τέτοιο. Οι πληροφορίες τους για τον θάνατο των δύο ηγετικών στελεχών των ανταρτών προέρχονται, όπως είπαν, από υποκλοπή των επικοινωνιών μεταξύ των ανταρτών και από πληροφοριοδότες στις τάξεις τους.

Η δράση του Κασμίρι

Αξιωματούχος της αμερικανικής αντικατασκοπείας είχε πει, την περασμένη εβδομάδα, ότι ο Κασμίρι ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν κι επιπλέον ότι δραστηριοποιούνταν στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση νέων μελών της οργάνωσης για δράση εκτός Πακιστάν. Είπε επίσης ότι ο Κασμίρι διετέλεσε μέλος της στρατιωτικής οργάνωσης Χαρακάτ ουλ-Τζιχάντ-ι-Ισλάμι, στην οποία εντάχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αφού πολέμησε τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν. Πακιστανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν από την πλευρά τους, ότι ο Κασμίρι έπαιξε ρόλο στις αποτυχημένες προσπάθειες δολοφονίας εναντίον του πρώην προέδρου Περβέζ Μουσάραφ. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον Ναζιμουτίν, αν και ένας άνδρας με το ίδιο όνομα εμφανίζεται στις λίστες των Αμερικανών, που κατηγορούνται για τρομοκρατία και έχουν δεσμευτεί τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Παράλληλα, ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι σκότωσε δέκα αντάρτες και συνέλαβε έναν διοικητή τους, ο οποίος κατηγορείται ότι αποκεφάλιζε στρατιώτες στην κοιλάδα Σουάτ. Χθες, εξάλλου, εξερράγη βόμβα έξω από κατάστημα στη βορειοδυτική πόλη Κοχάτ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή