Ο πιο επικίνδυνος τρομοκράτης, νεκρός

Ο πιο επικίνδυνος τρομοκράτης, νεκρός

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Σκοτώθηκε χθες ο πλέον επικίνδυνος τρομοκράτης της Ινδονησίας, σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία. Πρόκειται για τον Νοορντίν Μοχαμέτ Τοπ, αρχηγό της ισλαμικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Μαλαισιανός στην καταγωγή, ο Τοπ εθεωρείτο ο επιχειρησιακός εγκέφαλος των αιματηρών επιθέσεων στο Μπαλί το 2002 και το 2005, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 222 άνθρωποι. Επίσης, φέρεται να διέταξε και τις επιθέσεις αυτοκτονίας στα ξενοδοχεία Ritz και Marriott της Τζακάρτας, τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και δεκάδες ακόμη χτυπήματα με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. «Ο χειρότερος τρομοκράτης στη νοτιοανατολική Ασία είναι νεκρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ινδονησιακής αστυνομίας, εν μέσω χειροκροτημάτων από τους παριστάμενους δημοσιογράφους. Εμφανώς ικανοποιημένη από την επιτυχία της αστυνομίας είναι και η κυβέρνηση της Τζακάρτας, η οποία δεχόταν έντονες πιέσεις από την Ουάσιγκτον για να συλλάβει ή να εξοντώσει τον Τοπ και μάλιστα πριν από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα, τον προσεχή Νοέμβριο. Ολες οι προσπάθειες που είχε καταβάλει μέχρι σήμερα όμως είχαν αποτύχει, καθώς ο διαβόητος τρομοκράτης κατάφερνε πάντοτε να διαφεύγει.

Ταυτοποίηση με DΝΑ

Η επιχείρηση για τη σύλληψή του ξεκίνησε χθες τα ξημερώματα. Πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν σε διαμέρισμα της κωμόπολης Σόλο, στην Ιάβα, όπου σύμφωνα με αξιόπιστες -όπως αποδείχθηκε- πληροφορίες είχε βρει καταφύγιο ο Τοπ μαζί με στενούς του συνεργάτες. «Τους ζητήθηκε να παραδοθούν, αλλά εκείνοι απάντησαν με πυροβολισμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας. Εκτός από τον Τοπ, σκοτώθηκαν τρεις ακόμη τρομοκράτες και συνελήφθησαν τρεις ακόμη συνεργοί τους, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα που τραυματίστηκε. Κατασχέθηκαν επίσης μεγάλος αριθμός αυτόματων όπλων και εκρηκτικών, φορητοί υπολογιστές, χειροβομβίδες και βόμβες. Σημειώνεται ότι τα μέσα ενημέρωσης της Ινδονησίας είχαν ανακοινώσει το θάνατο του Τοπ και τον περασμένο μήνα, μετά από παρόμοια συμπλοκή μεταξύ αστυνομίας και τρομοκρατών. Στη συνέχεια, όμως, τα δαχτυλικά αποτυπώματα του νεκρού διέψευσαν τις πληροφορίες. Αυτή τη φορά, οι Αρχές δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να έχει γίνει λάθος, αφού υπάρχει απόλυτη ταύτιση της σορού που ανασύρθηκε από το χώρο της συμπλοκής και των στοιχείων από τη βάση δεδομένων DNA της αστυνομίας.

Οπως εκτιμούν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, ο θάνατος του Τοπ αποτελεί καίριο πλήγμα για την Τζεμάα Ισλαμίγια, αν και θα ήταν προτιμότερο να έχει συλληφθεί ζωντανός, ώστε να ανακριθεί. «Πάντως, η επιτυχία αυτή δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίστηκε συνολικά το πρόβλημα της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ινδονησία», όπως σημείωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ο Τζιμ Ντέλα-Τζιακόμα, ερευνητής στο ινστιτούτο International Crisis Group. Από την άλλη πλευρά, μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης χτυπήματος κατά την επικείμενη επίσκεψη του κ. Ομπάμα, αφού οι τρομοκράτες θα χρειαστούν χρόνο για να αναδιοργανωθούν.

Αποφασισμένη

Επιπλέον, οι Αρχές είχαν αξιόπιστες πληροφορίες πως η Τζεμάα Ισλαμίγια σχεδίαζε να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό της χώρας και ελπίζουν πλέον ότι ο θάνατος του Τοπ θα ματαιώσει τα σχέδιά τους. Τέλος, η επιχείρηση των Αρχών κατέδειξε ότι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ευρύτερης περιοχής και πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τον εξτρεμισμό, γεγονός που πιθανότατα θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή