O Μίτσελ ζητεί πρωτοβουλίες από όλους στη Μέση Ανατολή

O Μίτσελ ζητεί πρωτοβουλίες από όλους στη Μέση Ανατολή

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Εκκληση προς τα κράτη της Μέσης Ανατολής να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί για την προώθηση της ειρήνης στην περιοχή, απηύθυνε χθες ο Τζορτζ Μίτσελ. Μιλώντας από το Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή απέφυγε να αναφερθεί στην προχθεσινή του, αδιέξοδη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου και αρκέστηκε να υπογραμμίσει την ανάγκη δημιουργίας θετικού κλίματος απ’ όλα τα κράτη της περιοχής. «Ζητάμε από τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστινίους και τους Αραβες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία του θετικού κλίματος που απαιτείται για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», τόνισε ο κ. Μίτσελ. Ο κ. Μίτσελ, πάντως, αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου σήμερα με τον κ. Νετανιάχου, τον οποίο οι Αμερικανοί πιέζουν να αποδεχτεί μορατόριουμ δώδεκα μηνών στην ανάπτυξη των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας και ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Εχούντ Μπάρακ, πως το Ιράν δεν αποτελεί απειλή για την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους. «Δεν ανήκω σ’ εκείνους που θεωρούν ότι το Ιράν μπορεί να απειλήσει την ύπαρξή μας», δήλωσε ο κ. Μπάρακ στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα του Ισραήλ, «Γεντιότ Αχρονόθ». «Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί πράγματι μια πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, ωστόσο πιστεύω ότι η χώρα μας είναι ισχυρή και δεν απειλείται από κανένα κράτος», υποστήριξε ο ίδιος, διαχωρίζοντας τη θέση του, τόσο από τον κ. Νετανιάχου όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενο πρότασης για την αποπυρηνικοποίηση της Μέσης Ανατολής, πάντως, ο κ. Μπάρακ υπήρξε σαφής: «Μέχρι τη στιγμή που ο μουσουλμανικός κόσμος, από το Μαρακές μέχρι το Μπανγκλαντές αρχίσει να συμπεριφέρεται όπως οι Δυτικοευρωπαίοι, η όποια συζήτηση για αποπυρηνικοποίηση της Μέσης Ανατολής είναι άκαιρη».

Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της επιβαρυντικής για το Ισραήλ έκθεσης της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, η κυβέρνηση Νετανιάχου επικοινώνησε με ανώτατους Αμερικανούς, Ρώσους και Ευρωπαίους αξιωματούχους, υπογραμμίζοντας ότι θα δημιουργηθεί δεδικασμένο που θα καταστήσει δύσκολη τη διεξαγωγή πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας σε περίπτωση παραπομπής Ισραηλινών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή