Δεν εγκαθίστανται ρωσικοί πύραυλοι στο Καλίνινγκραντ

Δεν εγκαθίστανται ρωσικοί πύραυλοι στο Καλίνινγκραντ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΙΝΙΝΓΚΡΑΝΤ. «Ορθή και γενναία» χαρακτήρισε χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα για αναστολή της ανάπτυξης του συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας σε κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που είχε εξαγγείλει ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους. Μιλώντας σε συνάντηση επενδυτών στο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, ο κ. Πούτιν τόνισε ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον πρέπει τώρα να προχωρήσει στην άρση των προσκομμάτων στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας προς τη Ρωσία και τη διεύρυνση του ΠΟΕ, ώστε αυτός να περιλάβει τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ραγκαζίν ανακοίνωνε ότι η Μόσχα αποφάσισε να αναστείλει με τη σειρά της την ανάπτυξη πυραύλων εδάφους-αέρος μέσου βεληνεκούς Ισκαντέρ στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, αλλά και την ανάπτυξη βομβαρδιστικών αεροσκαφών μεγάλης ακτίνας δράσης Τ-22, ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, στην εκεί αεροπορική βάση.

Η Τουρκία, όμως, ανακοίνωσε χθες ότι εμμένει στη φιλοδοξία της να αγοράσει συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Πάτριοτ, συνολικού κόστους 1 δισ. δολαρίων και όχι κόστους 7,8 δισ. δολαρίων, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η αγορά του συστήματος δεν γίνεται για την αντιμετώπιση εξωτερικής απειλής, αλλά στο πλαίσιο προγραμματισμένου εκσυγχρονισμού του τουρκικού στρατεύματος.

Πρόσκληση του ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν κάλεσε χθες τη Μόσχα σε νέα στρατηγική συνεργασία, παρουσιάζοντας το όραμά του για μια «αρμονική παγκόσμια αμυντική αρχιτεκτονική». ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσία πρέπει τώρα να προχωρήσουν σε συνδυασμό των αντιπυραυλικών τους δυνατοτήτων, είπε ο κ. Ρασμούσεν, ο οποίος με τον τρόπο αυτό συμφώνησε με την πρόταση του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ για σύσταση κοινής αμυντικής οντότητας, που θα καλύπτει τη γεωγραφική περιοχή από τη δυτική Ευρώπη μέχρι και τα ρωσικά παράλια του Ειρηνικού. «Θα ήθελα, ΝΑΤΟ και Ρωσία να προχωρήσουν αμέσως στην εκπόνηση κοινής μελέτης των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια ασφάλεια τον 21ο αιώνα. Καθώς, όμως, αντιλαμβάνομαι ότι οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας εύκολα μπορεί να πέσουν θύμα εσωτερικών πολιτικών εντάσεων, οι προτάσεις μου θα απαιτήσουν σημαντική δόση πολιτικής θέλησης», είπε ο Δανός γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, που κάλεσε επίσης η Μόσχα να ενισχύσει τις πιέσεις στο ιρανικό καθεστώς, ώστε αυτό να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή