Μακελειό πάλι στο Πακιστάν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν μετά ισχυρότατη έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε στα περίχωρα της πόλης Κοχάτ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τις ημιαυτόνομες ορεινές περιοχές της μεθορίου, όπου η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ δεν εξασκεί ουσιαστικό έλεγχο. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, στις περιοχές αυτές έχει βρει καταφύγιο ο κύριος όγκος των δυνάμεων των Ταλιμπάν, που εκδιώχθηκε από το Αφγανιστάν, αλλά και τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένου και του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η έκρηξη έγινε ιδιαιτέρως αισθητή σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας κάνουν λόγο για τουλάχιστον 150 κιλά εκρηκτικών, τα οποία προκάλεσαν την κατάρρευση όλων σχεδόν των γειτονικών κτιρίων. Ακολούθησαν σκηνές πραγματικού χάους, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί. Μολονότι ουδείς είχε αναλάβει μέχρι χθες την ευθύνη της επίθεσης, το πιθανότερο είναι ότι πίσω από το χτύπημα βρίσκεται η Αλ Κάιντα. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από το ότι η ευρύτερη περιοχή κατοικείται αποκλειστικά σχεδόν από σιίτες, οι οποίοι γίνονται συχνά στόχος της σουνιτικής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Προβληματισμός

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιουσούφ Τζιλάνι, καταδίκασε «τη δειλία των τρομοκρατών» και εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για τον χαμό αθώων ψυχών. Πάντως, η χθεσινή αιματοχυσία προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, η οποία θεωρούσε ότι είχε καταφέρει καίρια πλήγματα στην τρομοκρατία τον τελευταίο καιρό. Μετά την εξέγερση των Ταλιμπάν τον περυσινό χειμώνα, ο στρατός της χώρας είχε εξαπολύσει γενικευμένη αντεπίθεση, ανακαταλαμβάνοντας όλα τα προπύργια των εξτρεμιστών στην κοιλάδα Σουάτ. Επίσης, έγιναν εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε περιοχές της μεθορίου, ενώ πρόσφατα σκοτώθηκε και ο αρχηγός των Πακιστανών Ταλιμπάν, από βλήμα που εκτόξευσε μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος. Οι προαναφερθείσες επιτυχίες οδήγησαν πολλούς αξιωματούχους στο συμπέρασμα ότι η τρομοκρατία που μαστίζει τη χώρα έχει αποδυναμωθεί σε σημαντικό βαθμό. Σύμφωνα με αναλυτές όμως, η επίθεση στο Κοχάτ καταδεικνύει ότι οι φανατικοί ισλαμιστές διατηρούν σχεδόν ανέπαφες τις δυνάμεις τους. Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα «υπαρξιακή απειλή» για το Πακιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή