Τρεις παράγοντες για να ζουν λιγότερο…

Τρεις παράγοντες για να ζουν λιγότερο…

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι μεσήλικοι άνδρες καπνιστές με υψηλή πίεση και αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης ενδέχεται να ζήσουν δέκα χρόνια λιγότερα σε σύγκριση με τους υγιείς άνδρες της κατηγορίας τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Βρετανοί επιστήμονες, εξετάζοντας τις περιπτώσεις τουλάχιστον 19.000 δημόσιων υπαλλήλων, ηλικίας 40 έως 69 ετών, των οποίων την υγεία παρακολούθησαν για διάστημα 38 ετών.

Οπως διαπίστωσε η εν λόγω επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όταν ένας άνδρας περάσει τα σαράντα και καπνίζει ακόμη, αγνοώντας την υψηλή του πίεση και τη χοληστερίνη, έχει μεγάλες πιθανότητες να μειώσει τη ζωή του κατά δέκα χρόνια, ενώ όσοι δεν αντιμετωπίζουν αυτούς τους τρεις παράγοντες δικαιούνται να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο…

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, στην κορύφωση του προβλήματος των καρδιακών παθήσεων στη Βρετανία, δημοσιεύτηκαν στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση. Οι συμμετέχοντες έδιναν στοιχεία για το ύψος, το βάρος, την πίεσή τους, την κατάσταση των πνευμόνων τους, τη χοληστερίνη και το ζάχαρο, ενώ συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για το προηγούμενο ιατρικό τους ιστορικό, τη σχέση τους με το τσιγάρο, την επαγγελματική και οικογενειακή τους κατάσταση. Εως το 2005, οι 13.501 από τους συμμετέχοντες είχαν πεθάνει. «Αποδείξαμε ότι οι πενηντάρηδες, οι οποίοι καπνίζουν και υποφέρουν από πίεση και χοληστερίνη, μπορούν να περιμένουν να επιβιώσουν μέχρι την ηλικία των 74 ετών, ενώ εκείνοι που είναι απαλλαγμένοι από αυτούς τους τρεις παράγοντες μπορούν να ελπίζουν ότι θα ζήσουν μέχρι τα 83», δήλωσε ένας από τους ερευνητές.

Εξετάσεις μετά τα 40

Την ευκαιρία άδραξε χθες το Βρετανικό Ιδρυμα Ερευνών για την Καρδιά για να θυμίσει στους ενδιαφερόμενους πόσο σημαντικό είναι να κάνει κανείς καρδιολογικές εξετάσεις μετά την ηλικία των 40 ετών. «Αυτή η σημαντική έρευνα καταδεικνύει ότι το κάπνισμα σε συνδυασμό με την πίεση και τη χοληστερίνη μειώνει το προσδόκιμο ζωής», δήλωσε ο διευθυντής του ιδρύματος, καθηγητής Βάισμπεργκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή