Ενταση και στις σχέσεις με το Βατικανό

Ενταση και στις σχέσεις με το Βατικανό

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπερλουσκόνι – Βατικανό, σημειώσατε 1. Είναι πραγματικά απορίας άξιον το πώς ο Ιταλός πρωθυπουργός εν μέσω όλων των αποκαλύψεων για την προσωπική του ζωή παραμένει δημοφιλής, ακόμη και μεταξύ των συντηρητικών καθολικών ψηφοφόρων, που φαίνεται να κάνουν τα στραβά μάτια, στις αποκαλύψεις περί πληρωμένων καλλονών που έλαβαν μέρος στα οργιώδη πάρτι του Καβαλιέρε στη βίλα του στη Ρώμη και άλλων τινών. Η δημοτικότητά του μπορεί να έχει πέσει στο 50% από το 70% που ήταν πριν από τα σκάνδαλα, παραμένει όμως εξαιρετικά υψηλή.

Η ιστορία με τον κ. Μπόφο

Επί μήνες, και ενώ ο ιταλικός και διεθνής Τύπος οργίαζε καθημερινώς με τις πιπεράτες λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής του 73χρονου Μπερλουσκόνι, η εφημερίδα «Αvenire», επίσημο όργανο του Βατικανού τηρούσε σιγήν ιχθύος. Οταν κάποιοι αναγνώστες διαμαρτυρήθηκαν, τονίζοντας ότι η εφημερίδα θα πρέπει να πάρει θέση για τα όσα ανάρμοστα φέρεται να έχει πράξει ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο διευθυντής της Ντίνο Μπόφο, αποφάσισε να καταδικάσει με ένα, μάλλον ήπιων τόνων, πρωτοσέλιδο σχόλιο τη συμπεριφορά που έχει προκαλέσει την έκπληξη της Καθολικής Εκκλησίας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης, λίγα 24ωρα αργότερα, ο κ. Μπόφο ήταν άνεργος. Συμπέρασμα, αναφέρει η εφημερίδα, «κανείς δεν τα βάζει με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ούτε καν η Καθολική Εκκλησία».

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, από την οποία ο Ιταλός πρωθυπουργός φρόντισε να αποστασιοποιηθεί εγκαίρως, βρέθηκε και πάλι η εφημερίδα Il Giornale, η οποία στις 28 Αυγούστου σε άρθρο εναντίον του κ. Μπόφο αποκάλυπτε ότι είναι ομοφυλόφιλος και ότι το 2004 είχε καταδικαστεί για τηλεφωνική παρενόχληση στη σύντροφο ενός άνδρα με τον οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, διατηρούσε δεσμό. Το ζήτημα ίσως θα είχε λήξει εκεί, καθώς ο διευθυντής της Αvenire έμοιαζε να μη θέλει να δώσει συνέχεια, τονίζοντας απλώς ότι το άρθρο του Φέλτρι υποβάθμιζε την ποιότητα της δημοσιογραφίας. Οταν όμως λίγες ημέρες αργότερα ένας δικαστής αποκάλυψε ότι ο κ. Μπόφο είχε όντως καταδικαστεί για παρενόχληση (όχι σεξουαλική), ο διευθυντής της Avenire δεν είχε άλλη επιλογή από την παραίτηση.

Δεν πήρε θέση ο Πάπας

Η όλη υπόθεση έφερε τον Ιταλό πρωθυπουργό σε ευθεία αντιπαράθεση με τους ισχυρούς του Βατικανού, οι οποίοι τάχθηκαν στο πλευρό του κ. Μπόφο, το γεγονός όμως ότι ο ίδιος ο Πάπας έχει αποφύγει να πάρει δημοσίως θέση αποδεικνύει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός εξακολουθεί να διατηρεί κάποιους άσους στο μανίκι του.

Ο φόβος του Βατικανού για πιθανή αντεπίθεση του κ. Μπερλουσκόνι με την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα νομιμοποιεί αντισυλληπτικό χάπι καθώς και την ψήφιση νόμου για τη χορήγηση νομικών δικαιωμάτων σε ανύπαντρα ζευγάρια -και ομοφυλόφιλα- συγκρατεί την Καθολική Εκκλησία, η οποία προτιμά να έχει σύμμαχο τον Ιταλό πρωθυπουργό, παρά αντίπαλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή