Επικοινωνούν με τον Θεό μέσω… ροκ και πάλης

Επικοινωνούν με τον Θεό μέσω… ροκ και πάλης

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη τη νύχτα της «Ακραίας Μάχης» στον χριστιανικό ναό του Σάο Πάολο. Οι πιστοί, ντυμένοι με τζιν και αθλητικά παπούτσια, πολλοί με τα καπέλα βαλμένα ανάποδα, είχαν κυκλώσει ένα αυτοσχέδιο ρινγκ ζητωκραυγάζοντας ημίγυμνους πολεμιστές ζιουζίτσου. Ακούστηκαν ουρλιαχτά όταν ο αγαπημένος των θεατών, Φάμπιο Μπούκα, εξουδετέρωσε τον αντίπαλό του μέσα σε λίγα λεπτά. Το πλήθος εξαγριώθηκε όταν ο πάστορας Ντογκάο Μέιρα, 26 ετών, έριξε κάτω τον δικό του αντίπαλο, νικώντας τον με μια εύστοχη λαβή μέσα σε 20 δευτερόλεπτα.

Με το πλήθος ακόμη να πανηγυρίζει, ο πάστορας Μαζόλα Μάφεϊ, ντυμένος με στρατιωτικό παντελόνι και τι-σερτ, άρπαξε ένα μικρόφωνο.

Ο Μάφεϊ, ο οποίος είναι επίσης ο προπονητής του Μέιρα, καθήλωσε τότε το πλήθος με μια λειτουργία με θέμα τη σχέση μεταξύ αθλητισμού και θρησκευτικότητας. «Πρέπει να ασκείτε το άθλημα της θρησκευτικότητας πιο συχνά», κάλεσε το ποίμνιό του. «Πρέπει να πολεμάτε για τη ζωή σας, τα όνειρά σας, τα ιδανικά σας».

Η «Αναγέννηση στην Εκκλησία του Χριστού» είναι μία μεταξύ πολλών ευαγγελικών εκκλησιών της Βραζιλίας, που αναζητούν τρόπους για να προσηλυτίσουν και να εντάξουν νέους ανθρώπους στους κόλπους τους. Με νύχτες πάλης, νύχτες ρέγκε, βίντεο γκέιμ και τατουάζ, οι εκκλησίες έχουν καταστήσει την ευαγγελική θρησκεία το ταχύτερα αναπτυσσόμενο πνευματικό κίνημα στη Βραζιλία. Το 1950, το 94% των Βραζιλιάνων δήλωναν ότι είναι καθολικοί, αλλά αυτό το ποσοστό σημείωνε σταθερή πτώση φθάνοντας το 74% έως το 2000. Στο μεταξύ, το ποσοστό εκείνων που περιέγραψαν εαυτούς ευαγγελικούς αυξήθηκε πέντε φορές στη διάρκεια αυτής της περιόδου, φθάνοντας το 15% το 2000.

Παρά τη βαθιά σχέση της Βραζιλίας με τον καθολικισμό, όλο και περισσότεροι Βραζιλιάνοι θέλουν να πειραματιστούν και να επιλέξουν τη δική τους θρησκεία, δήλωσε η Σίλβια Φερνάντες, καθηγήτρια στο Ομοσπονδιακό Αγροτικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, η οποία έγραψε ένα βιβλίο για το ευαγγελικό κίνημα της Βραζιλίας. Η κ. Φερνάντες έχει διαπιστώσει ότι όλο και περισσότεροι Βραζιλιάνοι επιδιώκουν να ενταχθούν στους κόλπους μιας ευαγγελικής εκκλησίας ή στην Εκκλησία της Πεντηκοστής, επειδή επιθυμούν «την ευελιξία στη θρησκευτική έκφραση».

Οι ηγέτες της εκκλησίας, Εστεβαμ και Σόνια Φερνάντες, επέστρεψαν στη Βραζιλία τον περασμένο μήνα, αφού πέρασαν αρκετούς μήνες σε μια αμερικανική φυλακή, επειδή προσπάθησαν να εισάγουν λαθραία στις ΗΠΑ 56.000 δολάρια, πολλά από τα οποία βρίσκονταν κρυμμένα μέσα σε μια βίβλο. Κατηγορούνται ακόμη για υποθέσεις απάτης, φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος στη Βραζιλία. Η Αναγέννηση στην Εκκλησία του Χριστού προσπαθεί να προσλάβει νέους ιερείς, οι οποίοι θα μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα με τη νεολαία. Ο Μέιρα είναι πάστορας μερικής απασχόλησης. Ασχολείται επίσης με τη διαφήμιση και τις πωλήσεις.

Τη νύχτα της Ακραίας Μάχης, δεκάδες έφηβοι και νέοι ενήλικες κατέκλυσαν την εκκλησία. Στην μπροστινή αίθουσα, υπήρχαν πάγκοι με χοτ ντογκ και πίτσα, ενώ οι πιστοί είχαν σχηματίσει ουρά για να αποκτήσουν τατουάζ με θρησκευτικά θέματα, όπως «Ανήκω στον Χριστό». Στην κυρίως αίθουσα, μπορούσαν να παίξουν βίντεο γκέιμ, να ακούσουν έναν ταλαντούχο ντι τζέι να μιξάρει χιπ χοπ και φανκ ή να παρακολουθήσουν ταινία.

Το κίνημα της ευαγγελικής νεολαίας, που ενισχύεται ολοένα με νέα μέλη, περιλαμβάνει Βραζιλιάνους όλων των κοινωνικών τάξεων. Ο «απόστολος» της εκκλησίας, Ρινάλντο Περέιρα, έχει αναγνωρίσει ότι στο παρελθόν έκανε χρήση ναρκωτικών και έπασχε από ηπατίτιδα, προτού του τύχει ένα «μεταφυσικό» γεγονός το οποίο τελικά τον οδήγησε να αφιερώσει τη ζωή του στον Θεό.

Στο Σάο Πάολο, η εκκλησία είναι αποκλειστικά οικογενειακή υπόθεση. Μια Κυριακή, ο Ρινάλντο Περέιρα, 37 ετών, χοροστάτησε μιας λειτουργίας που κράτησε τρεις ώρες χρησιμοποιώντας για άμβωνα μια αναποδογυρισμένη ιστιοσανίδα, ενώ η σύζυγός του Ντενίς, η οποία είναι επίσης πάστορας, είχε προθερμάνει το πλήθος με ροκ μουσική. Ο γιος τους Νέιθαν, 16 ετών, είχε αναλάβει να κατευθύνει τους μικρότερους πιστούς στο πλήθος. Κάποια στιγμή έβγαλε ένα πλαστικό σκεύος και κάλεσε τους νέους να προσφέρουν μια δωρεά, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «ο Θεός θα τους επιστρέψει τα διπλά», οτιδήποτε κι αν είναι αυτό που προσφέρουν. Στον επάνω όροφο, ο πατέρας του ευλογούσε δύο ζεύγη νέων οπαδών, τα οποία και συνεχάρη που έφεραν στον κόσμο δύο βρέφη. Σήκωσε τα βρέφη ψηλά για να τα δουν όλοι. Οταν η λειτουργία έφθασε στην κορύφωσή της, τα μέλη έκλεισαν σφιχτά τα μάτια και άρχισαν να λικνίζονται και να τραγουδούν, ενώ δάκρυα κυλούσαν από τα μάτια τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή