Οι Ισραηλινοί έσπειραν εσκεμμένα τον θάνατο στη Γάζα

Οι Ισραηλινοί έσπειραν εσκεμμένα τον θάνατο στη Γάζα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ τρεκλίζει μετά τις βαρύτατες κατηγορίες που εξαπέλυσε σε βάρος του η επιτροπή έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Η σχετική έκθεση της επιτροπής, η οποία φέρει την υπογραφή του εβραϊκής καταγωγής Νοτιοαφρικανού δικαστή, Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ισραηλινό κράτος έσπειρε εσκεμμένα τον θάνατο και την καταστροφή στον άμαχο πληθυσμό κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Συμπαγές Μολύβι» μεταξύ της 27ης Δεκεμβρίου του 2007 και της 18ης Ιανουαρίου του 2009.

«Μολονότι η ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε να περιγράψει την επιχείρηση ως αναγκαία απάντηση στις επιθέσεις με αυτοσχέδιες ρουκέτες, στο πλαίσιο του δικαιώματος αυτοάμυνας κάθε κράτους, η επιτροπή θεωρεί ότι η εισβολή σχεδιάστηκε, τουλάχιστον εν μέρει, προκειμένου να πληγεί το σύνολο του πληθυσμού της Γάζας», τονίζεται στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη. «Στόχος την στρατιωτικής επιχείρησης ήταν η τιμωρία του πληθυσμού της περιοχής για τις αντοχές που επέδειξε και τη διαφαινόμενη υποστήριξη προς τη Χαμάς», υπογραμμίζεται σε άλλο σημείο.

Η επιτροπή Γκόλντστοουν, όπως έχει γίνει γνωστή, προτείνει νομική δράση σε διεθνές επίπεδο σε βάρος, όχι μόνο του Ισραήλ, αλλά και της Χαμάς, για εγκλήματα πολέμου και πιθανότατα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Συνιστά, ακόμα, την παράδοση των ευρημάτων της επιτροπής στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να εγγυηθούν ότι οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή Γκόλντστοουν ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να δημιουργήσει εκτάκτως Σώμα Ειδικών, το οποίο θα έχει τον έλεγχο της διαφάνειας των εσωτερικών ερευνών, που ενδέχεται να διατάξουν η ισραηλινή κυβέρνηση και η Χαμάς.

«Τα στοιχεία που προέρχονται από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις αναφορικά με το ποσοστό των αμάχων ανάμεσα στους νεκρούς του πολέμου είναι σε γενικές γραμμές συνεπή και δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο διεξαγωγής της στρατιωτικής επιχείρησης από πλευράς των Ισραηλινών», επισημαίνεται στην επίμαχη έκθεση. Η διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας αποκάλυψε ακόμα ότι 240 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, 99 εκ των οποίων στους βομβαρδισμούς της πρώτης ημέρας του πολέμου. Η επιτροπή Γκόλντστοουν, πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιοι εξ αυτών να ήταν ένοπλοι μαχητές της Χαμάς. «Ο βομβαρδισμός δημοσίων κτιρίων, ωστόσο, είναι παράνομος», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού προς τους αμάχους, προκειμένου αυτοί να εγκαταλείψουν τις «εμπόλεμες ζώνες» ήταν ανεπαρκείς. Σε άλλο σημείο της έκθεσης, τέλος, υπογραμμίζεται ότι «η καταπίεση στο εσωτερικό του Ισραήλ έχει συμβάλει στη δημιουργία ενός πολιτικού κλίματος, στο πλαίσιο του οποίου οποιαδήποτε διαφωνία με τις πρακτικές της κυβέρνησης στις κατεχόμενες περιοχές δεν είναι ανεκτή».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν στα τέλη της εβδομάδας ότι οι δύο τελευταίες επισημάνσεις της επιτροπής Γκόλντστοουν αποδεικνύουν την προκατάληψη σε βάρος του εβραϊκού κράτους και δημιουργούν βάσιμες προϋποθέσεις αμφισβήτησης του συνόλου της έκθεσης. Το Ισραήλ αρνήθηκε να συνεργαστεί με την εν λόγω επιτροπή, έχοντας εξ αρχής επισημάνει ότι το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που τη δημιούργησε, έχει κατ’ επανάληψη ενεργήσει μεροληπτικά σε βάρος του. Η ισραηλινή κυβέρνηση, μάλιστα, υπογραμμίζει ότι αρκετοί σεβαστοί δικαστικοί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη αποστολή του ΟΗΕ, επικαλούμενοι το ιστορικό μεροληψίας του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διπλωματική εκστρατεία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει διατάξει ήδη διπλωματική εκστρατεία με στόχο να πλήξει το κύρος της επιτροπής, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο διώξεων σε βάρος Ισραηλινών. Η κυβέρνησή του απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η σύσταση της επιτροπής για διώξεις σε βάρος μελών της Χαμάς για εγκλήματα κατά Ισραηλινών πολιτών αποδεικνύει τον αμερόληπτο χαρακτήρα της έκθεσης. «Δεδομένου του κλίματος που θα δημιουργηθεί στον ΟΗΕ», υποστηρίζουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, «ουδείς θα ασχοληθεί πραγματικά με τις συστάσεις για παραπομπή στελεχών της Χαμάς, ενώ αντιθέτως το βάρος θα πέσει σ’ εκείνες κατά του Ισραήλ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή