Ρωσικές επιφυλάξεις στις δηλώσεις Ομπάμα

Ρωσικές επιφυλάξεις στις δηλώσεις Ομπάμα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Η Ρωσία υπήρξε ανέκαθεν παρανοϊκή σε αυτό το θέμα, αλλά ο Τζορτζ Μπους είχε δίκιο, η αντιπυραυλική άμυνα δεν ήταν απειλή για τους Ρώσους»…

Με αυτή τη δήλωση, ο πρόεδρος Ομπάμα προσπάθησε να αντικρούσει την εσωτερική κριτική για την απόφασή του να αποσύρει το σχέδιο εγκατάστασης μερών του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος στην Πολωνία και την Τσεχία, απόφαση που γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της πολιτικής αναθέρμανσης των σχέσεων Μόσχας – Ουάσιγκτον. Με ικανοποίηση αντέδρασε στην απόσυρση του επίμαχου σχεδίου η Μόσχα, διαμηνύοντας το Σάββατο, διά του υφυπουργού Αμύνης κ. Ποπόφκιν, ότι και η Ρωσία με τη σειρά της «θα αποσύρει, φυσικά» τα μέτρα αντιποίνων που σκόπευε να πάρει και δη το σχέδιο ανάπτυξης πυραύλων στο Καλίνινγκραντ. Με τις νέες τοποθετήσεις του, ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι σκοπός της νέας του πολιτικής είναι οι Ρώσοι να νιώσουν «λιγότερη παράνοια» ώστε να υπάρξει «αποτελεσματική συνεργασία» για την αντιμετώπιση πραγματικών απειλών, π.χ. βαλλιστικών επιθέσεων από το Ιράν. «Οι Ρώσοι δεν είναι αυτοί που θα καθορίσουν την αμυντική μας πολιτική», είπε. «Πήραμε την απόφασή μας, αναζητώντας τον καλύτερο δυνατόν τρόπο προστασίας του αμερικανικού λαού όπως και των στρατευμάτων μας στην Ευρώπη και αυτών των συμμάχων μας». Κατόπιν αυτού, η Μόσχα φαίνεται ότι έκρινε αναγκαίο να ανασκευάσει τις θέσεις της και με νέα δήλωση του αρχηγού του γενικού επιτελείου, Νικολάι Μακάροφ, άφησε να εννοηθεί ότι η ανάπτυξη πυραύλων στο Καλίνινγκραντ είναι ένα σχέδιο που δεν έχει ακόμη αποσυρθεί επισήμως, είναι «ζήτημα πολιτικό» και συνεπώς πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον ίδιον τον πρόεδρο Μεντβέντεφ.

Το σκηνικό, σύμφωνα με αναλυτές -οι οποίοι και παρατηρούν ότι η Μόσχα δεν πέφτει συχνά σε αντιφάσεις όπως αυτή- θα ξεκαθαρίσει όταν ο πρόεδρος Μεντβέντεφ συναντηθεί αύριο με τον κ. Ομπάμα στη Νέα Υόρκη. Ρωσική διπλωματική πηγή, πάντως, επιβεβαίωσε ότι άρχισε χθες νέος γύρος αμερικανορωσικών διαπραγματεύσεων για τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Γενεύη, μετά τη συμφωνία των δύο χωρών να ανανεώσουν τη συνθήκη START, που εκπνέει στις 5 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή