Στο εδώλιο κάθεται από χθες ο Βιλπέν

Στο εδώλιο κάθεται από χθες ο Βιλπέν

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Βρίσκομαι εδώ επειδή το θέλησε ένας άνθρωπος, βρίσκομαι εδώ εξαιτίας της λύσσας ενός ανθρώπου, του Νικολά Σαρκοζί, του προέδρου της Γαλλίας. Ομως θα απαλλαγώ και θα αθωωθώ στο όνομα του γαλλικού λαού. Η αλήθεια θα λάμψει. Η μάχη που δίνω δεν είναι προσωπική. Είναι η μάχη όλων όσοι έχουν πέσει θύματα όσων καταχρώνται την εξουσία». Με αυτές τις φράσεις, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, προσήλθε χθες ενώπιον του πλημμελειοδικείου του Παρισιού, κατηγορούμενος για εκστρατεία σπίλωσης του Νικολά Σαρκοζί, με διαρροή ψευδών κατηγοριών εις βάρος του, με απώτερο στόχο την πολιτική εξόντωση του Γάλλου προέδρου.

Αν κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες, ο Βιλπέν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ. Η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης Clearstream, η πολιτική «δίκη της δεκαετίας» όπως αποκαλείται, πρόκειται να διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί αρκετούς μήνες αργότερα.

Η δίκη φέρνει αντιμέτωπους δύο ορκισμένους εσωκομματικούς πολιτικούς αντιπάλους, τον Βιλπέν και τον Σαρκοζί, αμφοτέρους διεκδικητές του χρίσματος για την προεδρία της Γαλλίας, για τις προεδρικές εκλογές του 2007, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης στην οποία φέρονται αναμεμειγμένα σημαίνοντα πρόσωπα του πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου της Γαλλίας.

Η υπόθεση Clearstream χρονολογείται από το 2004, όταν δημοσιοποιήθηκε ένας κατάλογος με ονόματα προσώπων τα οποία φέρονται ότι διατηρούσαν μυστικούς λογαριασμούς στην τράπεζα του Λουξεμβούργου, Clearstream, με χρήματα που είχαν λάβει ως προμήθειες για την πώληση στρατιωτικού υλικού, ανάμεσά τους και γαλλικές φρεγάτες στην Ταϊβάν το 1991. Μεταξύ των ονομάτων στον επίμαχο κατάλογο ήταν και αυτό του Σαρκοζί, τότε υπουργού των Εσωτερικών και αντιπάλου του Βιλπέν στη διεκδίκηση του χρίσματος για την προεδρία της Γαλλίας αλλά και άλλων Γάλλων πολιτικών όπως του σοσιαλιστή Ντομινίκ Στρος Καν, πρώην υπουργού Οικονομίας και νυν προέδρου του ΔΝΤ (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) καθώς και επιχειρηματιών και στρατιωτικών. Επειτα από σχετική έρευνα, απεδείχθη ότι ο κατάλογος ήταν έως ένα βαθμό «κατασκευασμένος» και οι υποψίες για τη διαρροή του στον Τύπο, στράφηκαν στον Ντομινίκ Ντε Βιλπέν. Ευνοούμενος του τότε Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν είχε διατάξει τη διεξαγωγή δύο ερευνών για την υπόθεση χωρίς ωστόσο να ενημερώσει τους πολιτικούς του προϊσταμένους. Κατηγορούμενος μαζί με τον Βιλπέν, και πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση, είναι είναι ο Ζαν Λουί Ζεργκορέν, πρώην αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής επιχείρησης EADS, για τον οποίο η κατηγορούσα αρχή υποστηρίζει ότι ενορχήστρωσε την υπόθεση. Ο Ζεργκορέν παραδέχτηκε ότι έδωσε τον επίμαχο κατάλογο σε δικαστές προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση, ισχυρίζεται ωστόσο ότι έπραξε κατόπιν εντολών του Βιλπέν. Σημαντικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται ότι διαδραμάτισε και ο στρατηγός Φιλίπ Ροντό, πρώην σύμβουλος αντικατασκοπείας στο γαλλικό υπουργείο Αμυνας.

Πού εστιάζεται η δίκη

Η δίκη πάντως αναμένεται να εστιαστεί στην αντιπαλότητα Σαρκοζί-Βιλπέν, η οποία έχει διχάσει το στρατόπεδο της γαλλικής Κεντροδεξιάς. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών, άφησε εποχή το 2003, όταν με μνημειώδη ομιλία του στον ΟΗΕ αρνήθηκε τη συμμετοχή της Γαλλίας στον πόλεμο του Ιράκ, εθεωρείτο ο συνεχιστής του γκωλισμού. Αντιθέτως, ο Νικολά Σαρκοζί ανήλθε στην εξουσία ως ο πολιτικός της ρήξης με τον γκωλισμό υιοθετώντας πιο νεοφιλελεύθερες απόψεις. Ο Βιλπέν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2012, με ελάχιστες, πάντως, πιθανότητες να εκλεγεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή