Τουρκικά σχέδια για πυρηνικό εργοστάσιο…

Τουρκικά σχέδια για πυρηνικό εργοστάσιο…

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εικόνα της «αγαθών προθέσεων» περιφερειακής δύναμης, η οποία διέρχεται και «στάδιο εσωτερικού εκδημοκρατισμού» καλλιεργεί η Αγκυρα, εντάσσοντας στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού εργοστασίου, αλλά και τη διαπραγμάτευση συμφωνιών ποικίλου ενδιαφέροντος, στον εξοπλιστικό τομέα.

Στην ενωτική προσπάθεια της Τουρκίας στην Εγγύς και Μέση Ανατολή αναφέρεται η φιλοκυβερνητική «Ζαμάν», αποδίδοντας τα εύσημα στον υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου για τις εργώδεις επαφές του σχετικά με την Ε. Ε., την Αρμενία, το νότιο Καύκασο, το Ιράν και τα Βαλκάνια, αλλά και για τη συνάντησή του με τους ομολόγους του της Συρίας και του Ιράκ, κ.κ. Μοαλέμ και Ζεμπαρί, την Παρασκευή στην Αγκυρα. Φιλόδοξος στόχος όλων αυτών είναι η δημιουργία οικονομικής ζώνης αντίστοιχης με αυτήν της Ε.Ε., «προς διευθέτηση πάσης φύσεως συρράξεων μέσω της οικονομικής ανάπτυξης». Εξ ου και η τουρκική πλευρά συμφώνησε να αυξήσει για να ένα μήνα τον όγκο των εισερχόμενων στο άνυδρο Ιράκ υδάτων του Ευφράτη, που αυτή ελέγχει μέσω του φράγματος Ατατούρκ. Παράλληλα με όλα αυτά, ενθαρρύνεται στο εσωτερικό η προσέγγιση με τους Κούρδους στο πλαίσιο της κυβερνητικής «δημοκρατικής πρωτοβουλίας», η οποία βρίσκεται σε άμεση διασύνδεση με την εξουδετέρωση του ΡΚΚ και κατ’ επέκτασιν με την κουρδική επικράτεια του βορείου Ιράκ, με την οποία η Τουρκία διαπραγματεύεται την ανανέωση της συμφωνίας του πετρελαιαγωγού Κιρκούκ – Γιουμουρταλίκ.

Αυτό δεν εμπόδισε την τουρκική στρατιωτική ηγεσία να ζητήσει την Παρασκευή από την κυβέρνηση Ερντογάν δωδεκάμηνη παράταση της εντολής για την εξουδετέρωση βάσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Χθες, όμως, μιλώντας στο Μάρντιν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μπασμπούγ κάλεσε τους αντάρτες του ΡΚΚ να καταθέσουν τα όπλα, διότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να μοιραστεί τα πλούτη της με όλους τους Τούρκους».

Θίγοντας μια άλλη διάσταση του ιδίου θέματος, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ αναφέρθηκε στην «ειλημμένη απόφαση» της Τουρκίας να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο, «λόγω όμως νομικών παραμέτρων» η τελική απόφαση θα καθυστερήσει. Μοναδικός διεκδικητής του έργου ήταν αρχικώς η Ρωσία, αλλά η προσφορά της κρίθηκε «ακριβή». Η Ρωσία, ωστόσο, μετέχει και σε διαγωνισμό για την πώληση στην Τουρκία πυραυλικών συστημάτων.

Ξεσηκώθηκαν λαθρομετανάστες

Εξαγριωμένοι λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, λαθρομετανάστες εφόρμησαν εναντίον του κέντρου υποδοχής μεταναστών στη συνοικία Κουμκαπί, στον ευρωπαϊκό τομέα της Κωνσταντινούπολης. Εσπασαν τζάμια, πυρπόλησαν έπιπλα και στη συνέχεια έκαψαν τα υπάρχοντά τους. Η αστυνομία δεν εξέδωσε ανακοίνωση για το συμβάν, ούτε σχολίασε τα αίτιά του, σύμφωνα όμως με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV οι 600 έως 800 λαθρομετανάστες, κυρίως Αφρικανοί, που κρατούνται στο Κουμκαπί, ξεσηκώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον υποσιτισμό τους και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που τους ταλαιπωρούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή