Δικάζεται πάλι ο μαφιόζος Γκότι ο νεότερος

Δικάζεται πάλι ο μαφιόζος Γκότι ο νεότερος

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεα Υορκη. «Μανιακός δολοφόνος» και «καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα εγκληματίας, που προσπάθησε να αποφύγει τη φυλακή, παρεμποδίζοντας το έργο της Δικαιοσύνης και τρομοκρατώντας τους μάρτυρες» είναι ο Τζον Γκότι ο νεότερος. Αυτή είναι η περιγραφή που έκανε κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας της τέταρτης κατά σειρά δίκης του νεότερου Γκότι για σύσταση και συμμορία εγκληματικής οργάνωσης, ο αναπληρωτής ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ελι Χόνιγκ. Η δίκη του γιου του νονού της οικογένειας Γκαμπίνο, που κατηγορείται για απαγωγή, δολοφονίες και εμπόριο κοκαΐνης άρχισε στο ομοσπονδιακό εφετείο του Μανχάταν. Απευθυνόμενος μάλιστα προς τους ενόρκους, τόνισε ότι ο άνθρωπος που καθόταν στο εδώλιο εξελίχθηκε από έναν σκληρό και βίαιο εγκληματία, που κυριαρχούσε στους δρόμους, σε επιδέξιο και πεινασμένο για χρήμα κακοποιό που κυριαρχούσε στις επιχειρήσεις.

Ο Τσαρλς Καρνέζι, συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου μαφιόζου, προσπάθησε με τη σειρά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι ο πελάτης του ουδέποτε έλαβε μέρος σε δολοφονίες και -παρότι υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της οικογένειας Γκαμπίνο έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990- εγκατέλειψε το οργανωμένο έγκλημα το 1999, όταν ομολόγησε την ενοχή του σε πληθώρα κατηγοριών που τον βάρυναν παρά τις έντονες αντιρρήσεις του πατέρα του.

«Ανακαλύψεις»

Ο Καρνέζι τόνισε ότι ο «νεότερος Γκότι ανακάλυψε πως ανήκε σε μια οργάνωση όπου οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη δεν διέπονταν από πραγματική πίστη. Ηταν μια οργάνωση όπου ο καλύτερός σου φίλος μπορούσε να μεταβληθεί στον χειρότερό σου εχθρό. Είδε τον πατέρα του να πεθαίνει από καρκίνο μόνος του στη φυλακή και αυτό τον τρόμαξε τόσο, ώστε άλλαξε ζωή».

Πριν από τις αρχικές τοποθετήσεις των παραγόντων της δίκης, οι επτά ένορκοι -η ταυτότητα των οποίων δεν αποκαλύφθηκε- ζήτησαν από τον πρόεδρο να εξαιρεθούν των καθηκόντων τους επικαλούμενοι διάφορες υποχρεώσεις, επαγγελματικές και οικονομικές, που θα τους εμπόδιζαν να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία. Ωστόσο, ένας από αυτούς παραδέχθηκε ότι ζητεί να απαλλαγεί επειδή νιώθει «νευρικότητα και φόβο», ενώ ένας άλλος τόνισε ότι δεν ήθελε να συμμετάσχει επειδή «θα αδυνατούσε να είναι δίκαιος στην κρίση του». Το δικαστήριο δεν δέχθηκε καμία δικαιολογία και δεν απήλλαξε κανέναν των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το 1983, ο κατηγορούμενος μαχαίρωσε έναν άνδρα κατά τη διάρκεια καβγά σε μπαρ. Ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας βρέθηκε κρεμασμένος από δένδρο ένα χρόνο μετά. Επίσης, διέταξε τουλάχιστον άλλους τρεις φόνους και ξυλοδαρμούς.

Ενας από τους πρώτους μάρτυρες κατηγορίας που κατέθεσαν, ο 49χρονος Τζόζεφ Ντελούκα, στέλεχος της ομάδας μπέιζμπολ των Μετς, περιέγραψε με ποιον τρόπο βρέθηκε να χρωστάει 35 χιλιάδες δολάρια στον Γκότι το 1984, βάζοντας στοιχήματα τα οποία έχασε. Οπως δήλωσε ο ίδιος, πανικοβλήθηκε και είπε σε «συνεργάτη» του Γκότι ότι τα στοιχήματα τα είχε βάλει ο τότε παίκτης των Μετς της Νέας Υόρκης Κιθ Χερνάντεζ, πιστεύοντας ότι αυτό θα τον βοηθούσε να κερδίσει χρόνο και θα μπορούσε να βρει τα χρήματα για να αποπληρώσει το χρέος του..

Οταν αποκάλυψε στον άνθρωπο της οικογένειας Γκαμπίνο ότι τελικά αυτός είχε χάσει τα χρήματα και ότι δεν διέθετε πόρους που θα του επέτρεπαν να αποπληρώσει το χρέος του, οι μπράβοι της οικογένειας τον γρονθοκόπησαν προτού τελικά συμφωνήσουν με τους γονείς του Ντελούκα σε ένα σχέδιο αποπληρωμής του χρέους.

Στις τρεις προηγούμενες δίκες του Τζον Γκότι του νεότερου, το 2005 και 2006, οι ένορκοι δεν κατέληξαν σε απόφαση εξαιτίας των διχογνωμιών μεταξύ τους σχετικά με την ενοχή του κατηγορουμένου. Και τις προηγούμενες φορές οι κατήγοροι προσπάθησαν να επισημάνουν ότι ο νεότερος Γκοτι ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του ως νονού της οικογένειας Γκαμπίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή