Εθιμοτυπική η συνάντηση των τριών

Εθιμοτυπική η συνάντηση των τριών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εθιμοτυπικός αναμενόταν ο χαρακτήρας της τριμερούς συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, του Παλαιστινίου ομολόγου του, Μαχμούντ Αμπάς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονταν χθες ότι «πολύ δύσκολα η συνάντηση θα αποτελέσει κάτι περισσότερο από ευκαιρία για αναμνηστικές φωτογραφίες», ενώ πηγές προσκείμενες στον κ. Αμπάς τόνιζαν ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αποδέχτηκε τη σχετική πρόσκληση του κ. Ομπάμα προκειμένου να μην τον αποξενώσει. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, υπογράμμιζαν ότι ο κ. Αμπάς δεν πρόκειται να συμφωνήσει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όσο η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται να «παγώσει» την ανάπτυξη στους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης για διάστημα ενός, τουλάχιστον, έτους.

Παρά ταύτα, Ισραηλινοί διπλωμάτες ανέφεραν χθες ότι ο Λευκός Οίκος κατέβαλε ύστατες προσπάθειες προκειμένου να υπάρξουν, έστω και μικρά πολιτικά οφέλη για τον κ. Ομπάμα, από τη συνάντηση που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, Χάαρετς, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον με τον σύμβουλο επί θεμάτων ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Τζόουνς και το ανώτατο συμβούλιο του Αμερικανού προέδρου, Ντένις Ρος. Οι τρεις άνδρες φέρονται να εξέτασαν τρόπους ούτως ώστε ο κ. Ομπάμα να μπορέσει να προβεί σε κάποια αισιόδοξη τοποθέτηση. Μια από τις ιδέες για την αναβάθμιση της συνάντησης είναι να ανακοινώσει ο κ. Ομπάμα ότι το Ισραήλ συμφώνησε για το προσωρινό «πάγωμα» της ανάπτυξης στους εποικισμούς, δίχως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νετανιάχου εμφανίζεται πρόθυμος να αποδεχτεί ένα μορατόριουμ διάρκειας μέχρι και εννέα μηνών, υπό τον όρο ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ και 2.500 κατοικίες στη Δυτική Οχθη που ήδη κατασκευάζονται θα εξαιρεθούν. Η παλαιστινιακή πλευρά, όμως, δεν αποδέχεται αυτή τη λύση. Η άλλη πρόταση που τέθηκε επί τάπητος είναι να ανακοινώσει ο κ. Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα μέσα του επόμενου μήνα ή να προτείνει διεθνή συνδιάσκεψη πριν από το τέλος του έτους.

Η απόφαση του κ. Αμπάς να αποδεχτεί την πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ, πάντως, αποτέλεσε αφορμή για επικριτικά σχόλια από τη Χαμάς. «Αποδεχόμενος την πρόσκληση ο κ. Αμπάς υπέκυψε στις βουλές των Σιωνιστών», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Χαμάς. Παράλληλα, οι Ισραηλινοί κάθε άλλο παρά έβγαλαν τον Παλαιστίνιο πρόεδρο από τη δύσκολη θέση, καθώς ο σύμβουλος επί θεμάτων επικοινωνίας του κ. Νετανιάχου, Νιρ Χεφέτζ υποστήριξε ότι δεν τίθεται καν ζήτημα «παγώματος» των εποικισμών. «Ουδέποτε ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι θα διακόψει την ανάπτυξη των εποικισμών», δήλωσε ο κ. Χεφέτζ. «Το αντίθετο ισχύει», πρόσθεσε με νόημα. Από την πλευρά του, ωστόσο, ο επικεφαλής του παλαιστινιακού διαπραγματευτικού επιτελείου, Σάεμπ Ερεκάτ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να κηρυχθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη. «Δεν θα δεχτούμε κάτι τέτοιο υπό τις σημερινές συνθήκες», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Νετανιάχου και ο κ. Αμπάς φέρονται, επιπλέον, να διαφωνούν και όσον αφορά τα θέματα της ατζέντας των διαπραγματεύσεων, με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και το ζήτημα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων να αποτελούν τα πλέον ακανθώδη. Εξ’ ου και ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες πρότεινε την επανέναρξη των συνομιλιών με περιορισμένη ατζέντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή