Επιφυλάξεις για Αφγανιστάν

Επιφυλάξεις για Αφγανιστάν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με επιφυλακτικότητα αντέδρασε η Αμερικανική κυβέρνηση στην προειδοποίηση του διοικητή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγού Στάνλεϊ Μακρίσταλ, ότι ο πόλεμος ενδεχομένως να χαθεί αν δεν του αποσταλούν άμεσα ενισχύσεις. Η προειδοποίηση περιλαμβάνεται σε έκθεση που υπέβαλε ο Μακρίσταλ στο Πεντάγωνο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο και τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο μέλλον. Στα βασικά σημεία του κειμένου που δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα Washington Post, επισείεται -για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο- ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής αποτυχίας στο Αφγανιστάν, αν δεν ανατραπεί η ροή του πολέμου μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Εντούτοις, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το στρατηγό να μην υποβάλει ακόμη επίσημο αίτημα για ενισχύσεις, καθώς ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το επιτελείο του δεν έχουν ολοκληρώσει τη μελέτη της έκθεσής του.

Ανάλογες επιφυλάξεις έχει εγείρει στο παρελθόν και ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, αλλά και αρκετοί αμυντικοί αναλυτές. Αλλωστε, ήδη βρίσκονται στο Αφγανιστάν πάνω από 100.000 ξένοι στρατιώτες, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να καταστείλουν το κίνημα των Ταλιμπάν. Η περαιτέρω αύξηση του αριθμού τους ενδεχομένως να επιτείνει την αίσθηση ξένης κατοχής στον ντόπιο πληθυσμό, οδηγώντας σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης.

Με την εκτίμηση αυτή φαίνεται να συμφωνεί και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση του κ. Ομπάμα να μην στείλει άμεσα ενισχύσεις «απολύτως ορθή». Η κυρία Κλίντον δήλωσε ότι βασική προϋπόθεση για οποιεσδήποτε μελλοντικές κινήσεις είναι να ξεκαθαρίσει πρώτα το μετεκλογικό τοπίο στο Αφγανιστάν, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει αναδειχθεί νικητής από την αναμέτρηση της 20ής Αυγούστου. Τα αποτελέσματα που αναδεικνύουν νικητή τον απερχόμενο πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, νικητή των εκλογών, δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί από την Επιτροπή Ενστάσεων που σύστησε ο ΟΗΕ, καθώς έχουν γίνει αναρίθμητες καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία.

Στηρίζει ο Καρζάι

Ο κ. Καρζάι από την πλευρά του εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στο αίτημα του Μακρίσταλ για αποστολή ενισχύσεων και επικρότησε την άποψη του στρατηγού ότι βασικός στόχος των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων οφείλει να είναι η προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή