Αποχρωσεις

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεθυσμένοι και γυμνοί

Η παρέα των αστυνομικών είναι προφανές ότι είχε πιει κάτι παραπάνω στο πάρτι εργένηδων ενός συναδέλφου τους, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Φεύγοντας από το πάρτι με το φορτηγάκι τους, έβγαιναν κάθε φορά που σταματούσαν σε κόκκινο φανάρι και χόρευαν γυμνοί γύρω από το όχημα. Κάποιος που ενοχλήθηκε από το… θέαμα ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία έσπευσε να συλλάβει επ’ αυτοφώρω τους απρεπείς αστυνομικούς, μέλη των ειδικών δυνάμεων του Σώματος. Ο ένας από αυτούς, μάλιστα, διατελούσε εν υπηρεσία. Αν και οι ίδιοι είχαν μετανιώσει οικτρά για το ατόπημά τους αυτό και ζήτησαν ταπεινά συγγνώμη, ο διοικητής τους ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτό». Οπότε τώρα περιμένουν εναγωνίως την απόφαση του Πειθαρχικού για την τιμωρία τους, η οποία μπορεί να σημαίνει ακόμη και την απομάκρυνσή τους από το Σώμα.

Γυμνή φωτογράφιση

«Ανδρες έτοιμοι για όλα», οι εργάτες ενός γαλλικού εργοστασίου πόζαραν γυμνοί, προκειμένου να προσελκύσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς δουλειά. Οταν πληροφορήθηκαν, τον Ιούνιο, ότι μπορεί να απολυθούν επειδή οι δουλειές της εταιρείας δεν πάνε καθόλου καλά, οι εργάτες του εργοστασίου Chaffoteau, το οποίο κατασκευάζει συστήματα θέρμανσης, αναζήτησαν ένα δημιουργικό τρόπο για να διαμαρτυρηθούν. Δεκαπέντε από αυτούς τόλμησαν να φωτογραφηθούν γυμνοί για την έκδοση ενός ημερολογίου, το οποίο βρήκε τεράστια απήχηση και οι εργαζόμενοι ευελπιστούν ότι αυτή η ανταπόκριση θα επηρεάσει προς όφελός τους τις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση. Η γυμνή διαμαρτυρία τους αποτελεί μία ακόμη αντίδραση των Γάλλων εργαζομένων να καταπολεμήσουν την οικονομική ύφεση, η οποία απειλεί να τους καταδικάσει στον εφιάλτη της ανεργίας.

Μελετώντας τον Αρνι

Αντικείμενο επιστημονικής έρευνας αποτέλεσε ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, αφού θεωρείται ότι ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά της ιδιότυπης αμερικανικής κουλτούρας. Επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων του τομέα αμερικανικών σπουδών του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης μελέτησαν επί τριήμερο το φαινόμενο Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος ακολούθησε μια παραδειγματική καριέρα, καθώς ξεκίνησε από πρωταθλητής του μπόντι μπίλντερ και ηθοποιός, για να καταλήξει πολιτικός, κυβερνήτης της Καλιφόρνιας. Με αφετηρία τον Σβαρτσενέγκερ και την πορεία του, οι ειδικοί επιστήμονες επιχείρησαν να εξηγήσουν πώς λειτουργεί η κουλτούρα και η κοινωνία των ΗΠΑ. «Ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ είναι ένας φακός μέσα από τον οποίο μπορεί κάποιος να παρατηρήσει την αμερικανική κοινωνία», είπε ο Simon Wendt, ειδικός στις διαπολιτισμικές μελέτες και διοργανωτής του συνεδρίου. Ιστορικοί, κοινωνιολόγοι και κινηματογραφιστές μελέτησαν ενδελεχώς πώς ο Αρνι, γεννημένος στην Αυστρία, έχτισε την εικόνα του και πώς εν συνεχεία χρησιμοποίησε αυτήν την εικόνα για να πραγματώσει το δικό του «αμερικανικό όνειρο».

Ηταν πράγματι αδέλφια

Συνάδελφοι και πελάτες τούς ρωτούσαν διαρκώς αν είναι αδέλφια, καθώς η ομοιότητά τους ήταν πασιφανής. Οι δύο άνδρες, υπάλληλοι σε μια εταιρεία μεταφοράς επίπλων στην πολιτεία Μέιν των ΗΠΑ, δούλευαν δίπλα δίπλα, έβλεπαν και οι ίδιοι κάποιες ομοιότητες μεταξύ τους, αλλά δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι όντως ήταν αδέλφια. Εως ότου ο ένας από τους δύο αποφάσισε να σκαλίσει το παρελθόν και τα κιτάπια της γραφειοκρατίας. Ηξερε ότι ήταν υιοθετημένος από μικρός, αλλά δεν ήξερε ότι είχε βιολογικά αδέλφια, αν και είχε μεγαλώσει σε πολυμελή οικογένεια. Υιοθετημένος ήξερε ότι είναι και ο άλλος αδελφός, έως ότου τα δύο αδέλφια άρχισαν να διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους και ανακάλυψαν τη συγγένειά τους. Οι δυο τους είχαν μεγαλώσει σε σχετικά κοντινές μεταξύ τους γειτονιές και όταν η ιστορία τους δημοσιεύθηκε στον τοπικό Τύπο, ενέσκηψε και μια ετεροθαλής αδελφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή