Αμνηστεύει φοροφυγάδες με νόμο ο Μπερλουσκόνι

Αμνηστεύει φοροφυγάδες με νόμο ο Μπερλουσκόνι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Εξοργισμένη η ιταλική αντιπολίτευση και τα συνδικάτα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μπερλουσκόνι και τη δεξιά κυβέρνησή του, με αφορμή νέο νόμο που προωθεί περί αμνήστευσης σε όσους επαναπατρίσουν από το εξωτερικό παράνομα κεφάλαια. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι Ιταλοί μπορούν να επαναπατρίσουν κεφάλαια τα οποία διατηρούν παράνομα σε τράπεζες του εξωτερικού, καταβάλλοντας πρόστιμο ίσο με το 5% των εν λόγω αδήλωτων κεφαλαίων. Ο επίμαχος νόμος ψηφίστηκε ήδη από την ιταλική γερουσία. Κατά την ψηφοφορία, η ιταλική αντιπολίτευση αποχώρησε από την αίθουσα εις ένδειξιν διαμαρτυρίας. Για να τεθεί σε εφαρμογή, ο νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί και από την ιταλική βουλή όπου όμως ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέχει την πλειοψηφία. Ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο που θα πρέπει να επικυρώσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο αφού ψηφιστεί από τα δύο σώματα, της βουλής και της γερουσίας, αρνήθηκε να σχολιάσει και δήλωσε μόνο ότι επιφυλάσσεται να το αξιολογήσει.

«Ντροπή», είπε ο κεντρώος βουλευτής Τζανπιέρο Ντ’ Αλία, «Με αυτό το νόμο οι μαφιόζοι και οι τρομοκράτες θα επαναπατρίζουν τα παράνομα χρήματα χωρίς να υφίστανται κανένα έλεγχο από το κράτος». «Το νομοσχέδιο αποτελεί ύβρι για τους έντιμους Ιταλούς και κίνητρο για τους φοροφυγάδες. Είναι σαν να τους λέει ότι δεν θα υποστούν καμιά κύρωση αν δεν πληρώνουν φόρους», επισήμανε η Κοντσίτα Ντε Γκρεγκόριο, διευθύντρια της αριστερής εφημερίδας L’ Unita. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γκουλιέλμο Επίφανι, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας, του CGIL. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν κεφάλαια στην Ιταλία, παρά κρυμμένα στο εξωτερικό, και ότι εφεξής όλα τα αδήλωτα ιταλικά κεφάλαια στο εξωτερικό, θα θεωρούνται προϊόντα φοροαπαλλαγής. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι Ιταλοί διατηρούν περί τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό ενώ τραπεζίτες τονίζουν ότι με τον καινούργιο νόμο θα επιστρέψουν στη χώρα πολύ περισσότερα από τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ, κεφάλαια που είχαν επιστρέψει στην Ιταλία μετά από τις δύο προηγούμενες αμνηστίες σε φοροφυγάδες τις οποίες είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Ενδεικτικό του σάλου που έχει ξεσπάσει είναι ότι ακόμη και πρώην πολιτικοί σύμμαχοι του Μπερλουσκόνι όπως ο Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, του κεντρώου κόμματος UDC, δήλωσαν ότι ο νόμος είναι απαράδεκτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή