Πρωτοφανής αμμοθύελλα έβαψε στα κόκκινα το Σίδνεϊ

Πρωτοφανής αμμοθύελλα έβαψε στα κόκκινα το Σίδνεϊ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΔΝΕΪ. Μία πρωτόγνωρη αμμοθύελλα έκανε τη χθεσινή ημέρα νύχτα στο Σίδνεϊ, παραλύοντας τις μεταφορές και εξαναγκάζοντας τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους. Η σκόνη έκρυψε κυριολεκτικά τον ήλιο στην μικρή πόλη Μπόκεν Χιλ, αναγκάζοντας σε προσωρινή παύση της λειτουργίας του ορυχείου ψευδαργύρου της περιοχής, ενώ κάλυψε και την πόλη του Σίδνεϊ με ένα κατακόκκινο πέπλο.

Διακοπή πτήσεων

Εως το χθεσινό μεσημέρι η αμμοθύελλα, η οποία μετέφερε σύμφωνα με υπολογισμούς πέντε εκατομμύρια τόνους άμμου και σκόνης, είχε επεκταθεί στο νοτιότερο τμήμα του Κουίνσλαντ.

Οι διεθνείς πτήσεις με προορισμό το Σίδνεϊ προσγειώθηκαν σε άλλα αεροδρόμια, ενώ διακόπηκαν και οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις με την αυστραλιανή μεγαλούπολη για αρκετές ώρες. Οι αρχές απηύθυναν έκκληση προς τους οδηγούς να προσέχουν ιδιαίτερα λόγω της κακής ορατότητας που επικρατούσε στο οδικό δίκτυο.

Η μεγάλη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα, εξάλλου, έθεσε σε λειτουργία πολλά συστήματα ανίχνευσης καπνού που άρχισαν να ουρλιάζουν συγχρόνως, δίνοντας σε πολλές συνοικίες της πόλης απόκοσμη εικόνα. Αρκετές επιχειρήσεις έκλεισαν προσωρινά, ενώ δεν συνεχίστηκαν ούτε οι οικοδομικές εργασίες.

Οι υγειονομικοί φορείς της πόλης απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ προειδοποίησαν ότι η αμμοθύελλα κατά πάσα πιθανότητα θα εξακολουθούσε να ταλαιπωρεί την πόλη τουλάχιστον επί 24 ώρες. Επίσης με αναπνευστικά προβλήματα διακομίστηκαν σε διάφορα νοσοκομεία 200 άτομα.

Οι αμμοθύελλες στην Αυστραλία αποτελούν αρκετά συχνό φαινόμενο, αλλά συνήθως περιορίζονται στην ενδοχώρα. Κατά τη διάρκεια των περιόδων ξηρασίας, οι θύελλες σκόνης φτάνουν μέχρι τα παράλια. Η Αυστραλία είναι η κατοικημένη περιοχή του κόσμου όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη ξηρασία, με την εξαίρεση της Ανταρκτικής.

Η Αυστραλία περνάει μία από τις μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας στην ιστορία της και το φαινόμενο Ελ Νίνιο που σταδιακά αναπτύσσεται στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει ακόμα οξύτερο το πρόβλημα.

Από τις πιο ρυπογόνες

Η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, ενώ ταυτόχρονα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που ρυπαίνουν περισσότερο, καθώς μεγάλο τμήμα της ενέργειας που καταναλώνει παράγεται με την καύση άνθρακα.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας, ένα μεγάλο ψυχρό μέτωπο στη Νέα Νότια Ουαλία προκάλεσε ισχυρές καταγίδες και θυελλώδεις ανέμους που μετέφεραν τη σκόνη και την άμμο από την ενδοχώρα έως τα παράλια μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες πολιτείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή