Σμιντ: Επρεπε τα κόμματα να συζητήσουν για την αποστολή

Σμιντ: Επρεπε τα κόμματα να συζητήσουν για την αποστολή

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επρεπε να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι ο προκαθορισμένος στόχος με τα διαθέσιμα μέσα είναι ανέφικτος. Με τις μέχρι στιγμής επιχειρήσεις, διαρκείας περίπου 10 χρόνων, η επίτευξή του γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οντως, δεν βλέπει κανείς την Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. Πήγε λίγο παραπέρα, στο δυτικό Πακιστάν». Επιστέγασμα σκέψης του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιντ, ο οποίος, τέσσερις ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, «μαστίγωσε» λεκτικά τα δύο κόμματα της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, μεταξύ άλλων για την τακτική που τήρησαν στο θέμα του Αφγανιστάν. Σε δηλώσεις του στη σημερινή έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit, εντύπου με ιστορική διαδρομή, προσκείμενου στους Σοσιαλδημοκράτες και υπό την επιρροή του πρώην καγκελαρίου, ο κ. Σμιντ διαπιστώνει το «προφανές», ότι δηλαδή οι 200.000 στρατιώτες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δεν επαρκούν για τη σταθεροποίηση της χώρας. Ισως να πρόκειται για έμμεση μομφή και προς τους μεγάλους της οικουμένης ή ακόμη και τις ΗΠΑ, που δεν αποφασίζουν τι θέλουν, στρατιωτικές ενισχύσεις ή κάτι άλλο.

Ο Χέλμουτ Σμιντ υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικός εξαρχής προς τη συμμετοχή του ομοσπονδιακού στρατού στη διεθνή στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν. Διευκρινίζει όμως ότι αυτό δεν μειώνει το σεβασμό που ο ίδιος τρέφει προς τους νέους άντρες και τις κοπέλες που διακινδυνεύουν εκεί τη ζωή τους. «Δεν επιθυμώ να επηρεαστεί η ετοιμότητά τους κατά την εκτέλεση των εντολών της κυβέρνησής τους», τονίζει ο κ. Σμιντ, που επικρίνει στη συνέχεια τα κόμματα για την παντελή απουσία συζήτησης στη Βουλή σχετικά με την ανάπτυξη γερμανικών στρατευμάτων στο Ινδουκούς. «Το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν στο Αφγανιστάν, έπρεπε να συζητηθούν ενδελεχώς και να γίνουν κορυφαίο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας», λέει, αποδίδοντας ατολμία στα κόμματα, που «τρέμουν» τις σφυγμομετρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική στρατιωτική αποστολή, εκ 4.000 στρατιωτών περίπου, δέχθηκε πρόσφατα συντονισμένες επιθέσεις του εχθρού. Εξού και πριν από λίγες ημέρες, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Φ. Β. Σταϊνμάγερ, δήλωσε ότι έχει έτοιμο τετραετές σχέδιο απόσυρσης από το Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή