H ομιλία Πέιλιν εντυπωσίασε και… εξόργισε

H ομιλία Πέιλιν εντυπωσίασε και… εξόργισε

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν επί παντός του επιστητού μίλησε επί 75 λεπτά η πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Σάρα Πέιλιν ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου στο Χονγκ Κονγκ, σε Φόρουμ Επενδυτών της CLSA, επενδυτικού βραχίονα της Credit Agricole. Η κ. Πέιλιν, πρώην επίσης κυβερνήτης της Αλάσκας, αναφέρθηκε εκτενώς στη διεθνή τρομοκρατία, την αμερικανική οικονομία, τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, το έλλειμμα στα ανθρώπινα δικαιώματα της μεγάλης αυτής χώρας, με την οποία η Ουάσιγκτον πρέπει να επιδιώξει «πιο ρωμαλέα συνεργασία». Αυτός ήταν άλλωστε ο επίσημος στόχος της διεθνούς εμφάνισης της Πέιλιν, την οποία άλλοι εγκωμίασαν και άλλοι επέκριναν, «φεύγοντας αηδιασμένοι» από την αίθουσα.

«Ηταν λαμπρή», δήλωσε Ευρωπαίος αντιπρόσωπος, μεταφέροντας τα λόγια της κ. Πέιλιν για τα μέτρα καταπολέμησης της κρίσης στις ΗΠΑ. «Είπε ότι η Αμερική δαπανά πολλά χρήματα και ότι αυτό είναι μια προσωρινή λύση, που επιβαρύνει τον μέσο πολίτη», διηγείται ο Ευρωπαίος θαυμαστής. «Ηταν φρίκη, δεν μπορούσαμε να μείνουμε άλλο», εξεμάνη Αμερικανός αντιπρόσωπος. «Αυτά είναι λαϊκισμοί δεξιάς απόκλισης», συνέχισε άλλος συμπατριώτης του. Προφανώς εννοούσαν το εγκώμιο που έπλεξε η Σάρα Πέιλιν στον πρόεδρο Ρέιγκαν και την οικονομική του πολιτική και το κατηγορητήριο εις βάρος του προγράμματος μεταρρύθμισης της Υγειονομικής Περίθαλψης του προέδρου Ομπάμα.

Κάποιοι ανεξάρτητοι παρατηρητές, ωστόσο, διέκριναν την κρυφή πρόθεση να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2012, στις θέσεις της περί Αφγανιστάν ή στις επικρίσεις της κατά της κυβέρνησης Ομπάμα για την πρόσφατη σινοαμερικανική διένεξη, με αιτία την επιβολή έκτακτων δασμών στην εισαγωγή κινεζικών ελαστικών στις ΗΠΑ. Ολως περιέργως, μολονότι η εισήγησή της εκφωνήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και μεγάλες εφημερίδες όπως η «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», αναμετέδωσαν αποσπάσματα, διότι προμηθεύτηκαν μαγνητοταινία της ομιλίας. Εκ των υστέρων εκπρόσωπος της CLSA εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι τα μέσα ενημέρωσης αποκλείστηκαν από την αίθουσα, επειδή η Σάρα Πέιλιν προειδοποίησε ότι θα αναπροσαρμόσει το κείμενό της, εάν στην ομιλία της είναι παρόντες δημοσιογράφοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή