Κοινό μέτωπο Λούλα και Τσάβες για την Ονδούρα

Κοινό μέτωπο Λούλα και Τσάβες για την Ονδούρα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απασχολεί από χθες το πραξικόπημα στην Ονδούρα, το οποίο ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια, σύμμαχο του Ούγκο Τσάβες και του Φιντέλ Κάστρο, ξυπνώντας μνήμες από προηγούμενες, θυελλώδεις εποχές στη Λατινική Αμερική.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο πρώτος ηγέτης που ανέβηκε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ζήτησε την άμεση επιστροφή του Σελάγια στα προεδρικά του καθήκοντα και προειδοποίησε τους πραξικοπηματίες να μην παραβιάσουν τη διπλωματική ασυλία της βραζιλιάνικης πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Ονδούρας. Επιπλέον, ο Λούλα τόνισε ότι χρειάζεται η αποφασιστική στάση της διεθνούς κοινότητας για να αποφευχθούν πραξικοπηματικές ενέργειες και σε άλλες χώρες, δήλωσε δε ότι θα θέσει το ζήτημα της Ονδούρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Σελάγια, ο οποίος συνελήφθη κυριολεκτικά στον ύπνο, ξημερώματα της 28ης Ιουνίου, επέστρεψε με περιπετειώδη τρόπο στη χώρα του τη Δευτέρα και βρήκε άσυλο στην πρεσβεία της Βραζιλίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τον μικρό τους γιο και δεκάδες οπαδών του. Υπέρ της αποκατάστασης του Σελάγια στην προεδρία τάχθηκε, προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ο Τσάβες, ο οποίος ζήτησε από το σώμα να εκδώσει σχετικό ψήφισμα. Στο μεταξύ, η προσωρινή κυβέρνηση που σφετερίστηκε την εξουσία στην Ονδούρα παρέτεινε τη σχεδόν καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας ύστερα από τις βίαιες συγκρούσεις οπαδών του Σελάγια και αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες άφησαν πίσω τους δεκάδες τραυματίες.

Ο ανατραπείς πρόεδρος δήλωσε σε ξένους δημοσιογράφους ότι έξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν, αλλά οι Αρχές υποστηρίζουν ότι ουδείς έχασε τη ζωή του. Παραδέχονται, όμως, ότι συνέλαβαν 174 οπαδούς του Σελάγια για διατάραξη της δημόσιας τάξης και για σχέδιο παρεμπόδισης των εκλογών που προετοιμάζουν στις 29 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών υπό τον Ρομπέρτο Μιτσελέτι σφίγγει τον κλοιό γύρω από την πρεσβεία της Βραζιλίας. Περίπου 85 οπαδοί του Σελάγια και ορισμένοι εκ των υπαλλήλων της πρεσβείας αποχώρησαν από το κτίριο, καθώς οι Αρχές διέκοψαν την παροχή ηλεκτρισμού, νερού και απαγόρευσαν τον εφοδιασμό των εγκλείστων με τρόφιμα. Αργότερα, η παροχή νερού και ηλεκτρισμού αποκαταστάθηκε, ενώ επετράπη σε φορτηγό του ΟΗΕ να μεταφέρει πρόχειρο φαγητό στους εγκλείστους.

Περικυκλωμένη πρεσβεία

Πάντως, η αστυνομία είχε περικυκλώσει την πρεσβεία, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές είχαν εγκατασταθεί στα γειτονικά κτίρια. Στο μεταξύ, η πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα έμοιαζε με πόλη – φάντασμα, καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες, η πλειονότητα των επιχειρήσεων και όλα τα σχολεία έμειναν κλειστά.

Εχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη των κρατών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και των ΗΠΑ και της Ε. Ε., ο Σελάγια δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την πρεσβεία και ζήτησε να μιλήσει με τον Μιτσελέτι. Ο τελευταίος απάντησε ότι δεν έχει πρόβλημα να μιλήσει με οποιονδήποτε, απέρριψε όμως τη βασική αξίωση του Σελάγια να επανέλθει στην εξουσία και να ολοκληρώσει την προεδρική του θητεία, η οποία εκπνέει σε τέσσερις μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή