Ζήτησαν άσυλο στην πρεσβεία της Δανίας

Ζήτησαν άσυλο στην πρεσβεία της Δανίας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΟΪ. Εννέα Βορειοκορεάτες ζήτησαν χθες άσυλο στην πρεσβεία της Δανίας στο Βιετνάμ, «προκειμένου να γλιτώσουν από την πείνα και την καταπίεση», όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους. Πρόκειται για ένα ζευγάρι, μια μητέρα με την κόρη της και πέντε ακόμη άγνωστης ταυτότητας. Κατάφεραν να φτάσουν έως και την δανική πρεσβεία με τη βοήθεια νοτιοκορεατικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βοηθούν Βορειοκορεάτες στις αποδράσεις τους. Μολονότι η Σεούλ αποφεύγει να δώσει ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των πολιτικών προσφύγων, εκτιμάται ότι πάνω από 16.000 άνθρωποι έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από το καταπιεστικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ την τελευταία δεκαετία. Η συνήθης πορεία που ακολουθούν είναι μέσω Κίνας και στη συνέχεια μιας τρίτης χώρας. Ωστόσο, οι περισσότεροι συλλαμβάνονται στα σύνορα και η κυβέρνηση του Πεκίνου τους επαναπροωθεί στην Βόρεια Κορέα, όπου συχνά αντιμετωπίζουν βαριές ποινές φυλάκισης και καταναγκαστικών έργων.

Οι τρίτες χώρες, πάντως, τους στέλνουν στη Νότια Κορέα, όπου τους προσφέρεται άσυλο. Αυτό αναμένεται να συμβεί και με τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πρεσβεία, καθώς το δανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θα «συνεργαστεί με τις αρχές του Βιετνάμ για την εξεύρεση μιας έντιμης και ανθρωπινής λύσης». Παρότι σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, το Βιετνάμ διατηρεί καλές σχέσεις και με τη Σεούλ, απ’ όπου προέρχεται μεγάλο μέρος των ξένων επενδύσεων προς τη χώρα. Την προηγούμενη φορά, όμως, που έστειλε 468 Βορειοκορεάτες πολιτικούς πρόσφυγες στη Νότια Κορέα, το 2004, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ, με αποτέλεσμα να μην το επαναλάβει έκτοτε.

Στο μεταξύ, οι πρωθυπουργοί της Κίνας και της Ιαπωνίας και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας θα συναντηθούν στο Πεκίνο στις 10 Οκτωβρίου. Στην ατζέντα των συνομιλιών τους αναμένεται να βρεθεί και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, μετά τα ανοίγματα της Πιονγκγιάνγκ προς την διεθνή κοινότητα τον περασμένο μήνα. Η Νότια Κορέα, πάντως, θεωρεί ότι ο Βορράς ακολουθεί απλώς παρελκυστική τακτική, προκειμένου να αποφύγει νέες αυστηρές κυρώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή