Αναζητείται λύση για την κρίση στην Ονδούρα

Αναζητείται λύση για την κρίση στην Ονδούρα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Λύση στην πολιτική κρίση της Ονδούρας, τη χειρότερη που έχει ξεσπάσει σε χώρα της Κεντρικής Αμερικής τα τελευταία χρόνια, αναζητεί η διεθνής κοινότητα, μετά την επεισοδιακή επιστροφή του ανατραπέντος προέδρου, Μανουέλ Σελάγια, την περασμένη Δευτέρα, από την εξορία. Παρότι ο διορισμένος από τους πραξικοπηματίες πρόεδρος, Ρομπέρτο Μισελέτι, δήλωσε πρόθυμος να ανοίξει διάλογο με τον Σελάγια για την επίτευξη συμβιβασμού, επιμένει να απορρίπτει τις διεθνείς πιέσεις για την αποκατάσταση του προκατόχου του στην εξουσία. Συνομιλίες επί του θέματος επρόκειτο να διεξάγει χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια ανετράπη και οδηγήθηκε στην εξορία από τον στρατό μετά το πραξικόπημα του Ιουνίου, αλλά τη Δευτέρα κατάφερε να επιστρέψει στη χώρα χωρίς να γίνει αντιληπτός και κατέφυγε στην πρεσβεία της Βραζιλίας. Η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας αποφασίστηκε μετά το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης Ντα Σίλβα, αλλά σύμφωνα με διπλωματική πηγή, δεν επρόκειτο να αναληφθεί επισήμως δράση για την αποκατάσταση του Σελάγια στην εξουσία. Θετικό σημάδι, πάντως, θεωρήθηκε η δήλωση του Μισελέτι την Πέμπτη ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο, αν και ο ανατραπείς πρόεδρος απέρριψε ήδη την πρόταση για την ανάληψη της εξουσίας από κάποιο τρίτο πρόσωπο. Ο Ρομπέρτο Μισελέτι επιμένει επίσης ότι ο Σελάγια πρέπει να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη και ότι μια εκλογική αναμέτρηση τον Νοέμβριο μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Ο Μανουέλ Σελάγια εξορίστηκε, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του, κρίνοντας ότι παραβίασε τη νομοθεσία προωθώντας μια συνταγματική μεταρρύθμιση, που σύμφωνα με τους επικριτές του, αποσκοπούσε στην παράταση της διακυβέρνησής του. Η επιστροφή του τη Δευτέρα κλιμάκωσε τις εντάσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του.

Σε επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομίας και οπαδών του ανατραπέντος προέδρου αυτή την εβδομάδα σκοτώθηκε ένα άτομο. Ο Σελάγια αν και προέρχεται από μια μικρή ελίτ που κυβέρνησε την Ονδούρα επί δεκαετίες, έχει ανακηρυχθεί προστάτης των φτωχών ακολουθώντας αριστερή πολιτική υπό την επιρροή του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή