Καταφύγιο για τους καρχαρίες

Καταφύγιο για τους καρχαρίες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο «καταφύγιο καρχαριών» δημιουργήθηκε στο Παλάου, ένα παραδεισένιο νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού Ωκεανού. Η δημιουργία του καταφυγίου, δηλαδή η απαγόρευση της εμπορικής αλιείας καρχαριών στα κρυστάλλινα νερά του Παλάου επρόκειτο να ανακοινωθεί χθες από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του απειροελάχιστου κρατιδίου, Τζόνσον Τοριμπιόνγκ, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

Το 50% των καρχαριών κινδυνεύει με αφανισμό και η απόφαση του Παλάου χαρακτηρίζεται από τους οικολόγους κομβικής σημασίας για την επιβίωση του είδους.

Ιση με τη… Γαλλία

Η προστατευόμενη έκταση θα αγγίζει τις 600 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού, όσο περίπου είναι η έκταση της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος Τοριμπιόνγκ πρόκειται επίσης να ανακοινώσει την απαγόρευση της πρακτικής αφαίρεσης του πτερυγίου των καρχαριών. Τα πτερύγια αυτών των μεγάλων ψαριών είναι για τους Ασιάτες κυρίως ένα περίφημο έδεσμα, περιζήτητο και ακριβό.

Κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο θανατώνονται εκατό εκατομμύρια καρχαρίες, με αποτέλεσμα το είδος να βρίσκεται στα πρόθυρα του αφανισμού. «Η ομορφιά τους και η δύναμή τους αντικατοπτρίζει την υγεία των ωκεανών. Είναι ξεχωριστά πλάσματα» δήλωσε ο πρόεδρος του Παλάου που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που γίνεται ένα βήμα για την προστασία αυτών των ζώων. Κι άλλα αναπτυσσόμενα κράτη, όπως οι Μαλδίβες, που με τη σειρά τους φιλοδοξούν να πρωτοστατήσουν στον αγώνα διάσωσης του πλανήτη, έχουν λάβει μέτρα για την προστασία του είδους. Ομως, η πρωτοβουλία του Παλάου είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Απαγόρευση αλιείας

«Το Παλάου αναγνώρισε πόσο σημαντικοί είναι οι καρχαρίες στη διατήρηση ενός υγιούς θαλάσσιου περιβάλλοντος και αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτό που κανείς μέχρι σήμερα δεν τόλμησε, απαγορεύοντας ολοκληρωτικά την αλιεία καρχαριών στα χωρικά της ύδατα» δήλωσε ο Ματ Ραντ, διευθυντής του Pew Environment Group, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες στα νερά της μικροσκοπικής νησιωτικής δημοκρατίας κολυμπούν τουλάχιστον 130 είδη καρχαρία που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Αν και η χώρα έχει μόλις 20 χιλιάδες κατοίκους περιλαμβάνει περισσότερα από 200 νησιά. Προφανώς, λένε οι ειδικοί, το οικονομικό κέρδος αποτέλεσε κομβικό παράγοντα στην απόφαση δημιουργίας του καταφυγίου καρχαριών. Βασικός πόρος της χώρας είναι ο τουρισμός.

Το 21% των ειδών καρχαρία που ζουν σε ολόκληρο τον κόσμο κινδυνεύουν με αφανισμό, ενώ η επιβίωση του 18% δεν είναι εξασφαλισμένη. Ωστόσο, η εικόνα που διαθέτουν οι επιστήμονες δεν είναι πλήρης καθώς δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το 35% των ειδών καρχαρία του πλανήτη. Το 50% των καρχαριών ζει στα ανώτερα στρώματα των ωκεανών και έτσι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην αλιεία.

Ωστόσο, η περιφρούρηση του καταφυγίου καρχαριών θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το νησιωτικό Παλάου καθώς η ακτοφυλακή του διαθέτει μόνο μία λέμβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή