Πέντε ακόμη Αμερικανοί θύματα των Ταλιμπάν

Πέντε ακόμη Αμερικανοί θύματα των Ταλιμπάν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Πέντε ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο νότιο Αφγανιστάν, σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολυεθνικής Δύναμης Αφγανιστάν (ISAF), «δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας ακόμη υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του, όταν το τεθωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαιναν, χτυπήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (IED). Ενας άλλος στρατιώτης δέχθηκε επίθεση από αντάρτες και ένας ακόμη πεζοναύτης σκοτώθηκε στη διάρκεια πεζής περιπολίας». Τα τελευταία αυτά περιστατικά ανεβάζουν τις συνολικές απώλειες στις τάξεις της πολυεθνικής δύναμης στους 365 από την αρχή του χρόνου, εκ των οποίων οι 213 είναι Αμερικανοί. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος από τότε που άρχισε ο πόλεμος, το 2001. Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2008, είχαν σκοτωθεί 294 στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Οι περισσότεροι θάνατοι προέρχονται από αυτοσχέδιες βόμβες που τοποθετούνται στους -ιδανικούς γι’ αυτό τον σκοπό- χωματόδρομους του Αφγανιστάν. Παρόλο που το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί διάφορες τακτικές για τον εντοπισμό αυτών των συσκευών, αλλά και τα ιδιαιτέρως ανθεκτικά τεθωρακισμένα οχήματα Stryker, οι φανατικοί ισλαμιστές αυξάνουν συνεχώς την ισχύ των ΙΕD και «βρίσκονται πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τις συμμαχικές δυνάμεις».

Προκειμένου να αλλάξει τη ροή του πολέμου, ο γενικός διοικητής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ, αναμένεται να ζητήσει ενισχύσεις από τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Συμμαχίας, το αμέσως προσεχές διάστημα. Μολονότι ο αριθμός των επιπλέον στρατιωτών που θα περιέχει το αίτημά του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, φημολογείται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 40.000 ανδρών. Η Ουάσιγκτον όμως εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική και η αμερικανική κοινή γνώμη αντιδρά όλο και πιο έντονα στις διαρκώς αυξανόμενες απώλειες. Ηδη άλλωστε βρίσκονται στο Αφγανιστάν πάνω από 100.000 ξένοι στρατιώτες, εκ των οποίων οι 65.000 προέρχονται από τις ΗΠΑ. Ο Μακρίσταλ όμως θεωρεί ότι η δύναμη αυτή δεν είναι επαρκής για να καταστείλει το κίνημα των Ταλιμπάν, το οποίο εκτείνεται πλέον σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια του Αφγανιστάν και ελέγχει μέρος του νότου της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μελετά την έκθεση του Μακρίσταλ και αυτές τις ημέρες συσκέπτεται συνεχώς με το επιτελείο του για το θέμα του Αφγανιστάν. Οι οριστικές του αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ πηγές του Λευκού Οίκου επισημαίνουν ότι «όλες οι επιλογές συζητούνται», συμπεριλαμβανομένης και της σταδιακής μείωσης της Αμερικανικής δύναμης. Εξάλλου, ανώτατοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εγείρουν αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα ενισχύσεων που θα στηρίξουν την κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος κατηγορείται για αναρίθμητες παρατυπίες στις πρόσφατες εκλογές και εμπλοκή σε σκάνδαλα διαφθοράς. Εντούτοις, ο Μακρίσταλ έχει προειδοποιήσει ότι, χωρίς ενισχύσεις, το ΝΑΤΟ πιθανότατα θα ηττηθεί στο Αφγανιστάν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια ασφάλεια και το κύρος των ΗΠΑ και της Συμμαχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή