Πρόσκαιρη ή μόνιμη η σταθεροποίηση των θερμοκρασιών;

Πρόσκαιρη ή μόνιμη η σταθεροποίηση των θερμοκρασιών;

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες όλου του κόσμου που συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη, για να λάβουν μέρος στη διάσκεψη κορυφής για την κλιματική αλλαγή, έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο δρόμο. Πρέπει να διαμορφώσουν συνθήκες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή σε μία περίοδο που η θερμοκρασία ανά τον κόσμο παραμένει σχετικώς σταθερή, ενώ πιθανώς τα επόμενα χρόνια να παρουσιάσει μείωση.

Αυτή ακριβώς η σταθεροποίηση των μέσων θερμοκρασιών θεωρείται από πολλούς απόδειξη ότι όλος ο «θόρυβος» που γίνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι υπερβολικός. Πολλοί, μάλιστα, ειδικοί ανησυχούν ότι θα αποτελέσει εμπόδιο για τις συνομιλίες και θα επιβραδύνει τη θέσπιση νομοθεσίας για τον περιορισμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα κλιματικά μοντέλα που δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαετία -μετά την κατακόρυφη αύξηση των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών κατά τη δεκαετία του 1990- είναι απόρροια των κυκλικών μεταβολών των συνθηκών που επικρατούν στους ωκεανούς και δεν επηρεάζουν τις μακροχρόνιες συνέπειες των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της αύξησης των συγκεντρώσεών τους στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, είναι σχεδόν μάταιο -λένε- να προσπαθεί κανείς να εξηγήσει αυτές τις τόσο λεπτές διαφορές σε κοινό και πολιτικούς. Ο Μοτζίμπ Λατίφ, ένας πολυβραβευμένος επιστήμονας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του πανεπιστημίου του Κιέλου, είναι ο συντάκτης μελέτης από την οποία προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, οι κυκλικές μεταβολές των ωκεανών θα μας επιτρέψουν να δούμε τις μέσες θερμοκρασίες σε όλο τον πλανήτη να σταθεροποιούνται, παρότι τα αέρια που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται στην ατμόσφαιρα.

Αλλοι ερευνητές διαφωνούν με τις προβλέψεις του δρος Λατίφ και επισημαίνουν ότι οι κλιματικές μεταβολές δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν για βραχέα χρονικά διαστήματα, αν και όλοι είναι βέβαιοι ότι από καιρού εις καιρόν θα βρισκόμαστε σε περιόδους με χαμηλότερες μέσες θερμοκρασίες.

Βρετανοί ερευνητές σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο προέβλεπαν ότι το τέλος αυτής της περιόδου σταθεροποίησης των θερμοκρασιών θα επέλθει σύντομα και ότι τις επόμενες χρονιές έως το 2015 θα βλέπουμε και πάλι τις θερμοκρασίες να σπάνε τα ρεκόρ. Ο,τι όμως και αν μας επιφυλάσσει η ερχόμενη δεκαετία, όσοι δεν θέλουν να παραδεχθούν τα προβλήματα που εγκυμονεί η υπερθέρμανση του πλανήτη αμέσως άδραξαν την ευκαιρία που τους δίνει η σταθεροποίηση των θερμοκρασιών για να προάγουν τους στόχους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή