Σίγουρη η επικράτηση της Μέρκελ στις εκλογές

Σίγουρη η επικράτηση της Μέρκελ στις εκλογές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε ανανέωση της θητείας τής καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ αναμένεται να οδηγήσουν οι εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία. Παρά την αναμενόμενη επικράτησή της, όμως, η κ. Μέρκελ ίσως υποχρεωθεί να σχηματίσει και πάλι κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες και όχι με τους ιδεολογικά συγγενείς της, Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) του Γκουίντο Βεστερβέλε.

Σύμφωνα με χθεσινές σφυγμομετρήσεις, ο συντηρητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών CDU/CSU και το φιλελεύθερο FDP δεν εξασφαλίζει πάνω από το 48% των ψήφων, που θα τους έδινε το ήμισυ των εδρών της Μπούντεσταγκ, ενώ σύμφωνα με άλλο δημοσκοπικό σενάριο, τα συντηρητικά κόμματα θα περιορισθούν στο 46% των ψήφων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να σχηματίσουν μόνα κυβέρνηση συνεργασίας.

Από τη μεριά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD φέρονται να λαμβάνουν ποσοστό 26% με 27% των ψήφων -το χαμηλότερο στη μεταπολεμική περίοδο- πράγμα που αποκλείει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας SPD και Πράσινων (10% με 11% πρόθεση ψήφου). Παράλληλα, οι Πράσινοι ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να συνεργασθούν με το CDU/CSU, αλλά ούτε και με το FDΡ.

Στο μεταξύ, μία ακόμη μαγνητοσκοπημένη απειλή δημοσίευσε χθες η Αλ Κάιντα κατά της Γερμανίας, η τρίτη αυτή την εβδομάδα. Το βίντεο, με τίτλο «Αλλάχ, σε αγαπώ 2» εμφανίζει το μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Αμπού Τάλχα αλ-Αλμανί γνωστός και ως «Ο Γερμανός» να απειλεί τη γερμανική κυβέρνηση με τρομοκρατικά χτυπήματα, ως αντίποινα της συμμετοχής της στη ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν και να καλεί τους μουσουλμάνους που διαμένουν στη Γερμανία σε συμμετοχή σε Ιερό Πόλεμο, τζιχάντ.

Χθες το βράδυ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση των Σοσιαλδημοκρατών, με κεντρικό ομιλητή τον υποψήφιο καγκελάριο και σημερινό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο. Η καγκελάριος Μέρκελ, που βρίσκεται στο Πίτσμπουργκ για τη σύνοδο κορυφής των κρατών του G20, θα μιλήσει στην πανηγυρική προεκλογική συγκέντρωση του CDU στο Βερολίνο σήμερα το βράδυ.

Κύριο πεδίο αντιπαράθεσης των δύο μεγάλων κομμάτων είναι η οικονομία, με το κεντροδεξιό CDU να υπόσχεται σημαντικές φοροαπαλλαγές και τους Σοσιαλδημοκράτες να δεσμεύονται σε αύξηση της φορολόγησης των μεγάλων περιουσιών. Την πρόταση του SPD για ελάχιστο εγγυημένο ωρομίσθιο 7,5 ευρώ απορρίπτει το CDU, εκτιμώντας ότι θα βλάψει τη γερμανική οικονομία, αυξάνοντας το κόστος της εργασίας. Αστάθμητο παράγοντα αποτελούν τα 15 εκατομμύρια ψηφοφόρων (επί συνόλου 62 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων), που δηλώνουν αναποφάσιστοι στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Forsa.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή