Ανθρώπινη ζούγκλα στο Καλαί

Ανθρώπινη ζούγκλα στο Καλαί

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανδρες των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας πραγματοποίησαν επιχείρηση-αστραπή την περασμένη Τρίτη για να κλείσουν τον αυτοσχέδιο καταυλισμό της «ζούγκλας» του Καλαί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών και από τις δύο όχθες της Μάγχης, που κατήγγειλαν ως ψευδείς τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι και οι 278 συλληφθέντες μετανάστες βρίσκονταν παράνομα στη Γαλλία. Η αντιπαράθεση ξέσπασε μετά τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών Αλαν Τζόνσον, που συνεχάρη τη γαλλική αστυνομία για την «ταχεία και αποφασιστική» επιχείρηση και τη σύλληψη των μεταναστών από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία και το Ιράκ – 132 από αυτούς είναι ανήλικοι. Περισσότεροι από 600 αστυνομικοί κινήθηκαν εναντίον του καταυλισμού, τον οποίο απέκλεισαν, καθώς μικρή ομάδα αριστερών ακτιβιστών προσπαθούσε να σχηματίσει ανθρώπινη ασπίδα γύρω από τους μετανάστες. Μέσα σε λίγες μόλις ώρες, οι 146 ενήλικοι μετανάστες οδηγούνταν σε κέντρα κράτησης, ενώ οι ανήλικοι σε ειδικά κέντρα φιλοξενίας παιδιών. Αμέσως μετά, χωματουργικά μηχανήματα ισοπέδωσαν τα παραπήγματα των μεταναστών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας Φιλ Γούλας διέψευσε κατηγορηματικά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, που ήθελαν όσους μετανάστες διαθέτουν συγγενείς στη Βρετανία να έχουν το δικαίωμα να μετοικήσουν στη χώρα ως αιτούντες άσυλο. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις Refugee Action και Immigration Advisory Service, όμως, τόνισαν ότι οι γαλλικές αρχές δεν έδωσαν την ευκαιρία στους μετανάστες να καταθέσουν αιτήσεις πολιτικού ασύλου στους οκτώ μήνες που βρίσκονταν στο Καλαί. «Είναι ανακριβές να λέγεται ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι πολιτικοί πρόσφυγες, αλλά απλά οικονομικοί μετανάστες. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά από τις αρχές. Οι δηλώσεις του Φιλ Γούλας είναι ψευδείς και επιπόλαιες», είπε ο Νταν Χότζες, στέλεχος της Refugee Action. Η Γαλλία ανακοίνωσε, όμως, ότι θα προσφέρει τη δυνατότητα στους μετανάστες να καταθέσουν αιτήσεις πολιτικού ασύλου ή να εξασφαλίσουν το χρηματικό επίδομα οικειοθελούς επαναπατρισμού. Οι περισσότεροι κάτοικοι του καταυλισμού, όμως, είχαν αποχωρήσει.

Η αποτυχημένη πολιτική ασύλου

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας Φιλ Γούλας επέμεινε ότι οι 278 συλληφθέντες στην επιχείρηση στο Καλαί πρέπει να είναι λαθρομετανάστες, αλλιώς θα είχαν καταθέσει αιτήσεις ασύλου στη Γαλλία ή στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ε.Ε. Αυτό, όμως, παραγνωρίζει τις ουσιαστικές και θεσμικές ελλείψεις της πολιτικής ασύλου στην Ευρώπη, γνωστή και ως «Δουβλίνο 2», σύμφωνα με την οποία οι αιτούντες άσυλο πρέπει να επαναπροωθούνται στις χώρες αρχικής εισόδου τους στην Ε.Ε.

Οπως είπε ο Γάλλος βουλευτής του Καλαί και πρώην υπουργός των Σοσιαλιστών Ζακ Λανγκ, η επιχείρηση της Τρίτης δεν ήταν τίποτε παραπάνω από «προσωρινό μάζεμα», ενώ προέβλεψε τη δημιουργία νέων καταυλισμών σε άλλα σημεία των γαλλικών ακτών. Την ίδια στιγμή, η συμφωνία «Δουβλίνο 2» δεν καλύπτει πολλούς από τους μετανάστες της «ζούγκλας». Οι Γάλλοι, για παράδειγμα, που διαχειρίσθηκαν πέρυσι 35.000 αιτήσεις ασύλου, έχουν θέσει σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια στην κατάθεση τέτοιων αιτήσεων από τους μετανάστες στο Καλαί, ενώ η κατάσταση αυτή είναι ακόμη πιο δραματική στα συνοριακά κράτη της Ενωσης, όπως την Ελλάδα, που προσέφερε πολιτικό άσυλο σε λιγότερους από 1% των περυσινών αιτούντων. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία προκαλεί την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας με την πολιτική της που αφορά τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό όλων των μεταναστών στη Λιβύη, χωρίς να εξετάζεται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απέτυχε έτσι να θέσει σε ισχύ κοινή πολιτική ασύλου στην ήπειρό μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή