ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Προσοχή, βλάπτει η ένταση των κινητών

Υποχρεωτικές προειδοποιήσεις και αλλαγές στις εργοστασιακές ρυθμίσεις έντασης των ψηφιακών συσκευών ήχου, όπως είναι το ipod της Apple και των κινητών τηλεφώνων που παρέχουν αντίστοιχες δυνατότητες, προσπαθεί να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη τον κίνδυνο που εγκυμονούν οι συσκευές αυτές για την ακοή των κατόχων τους.

Σήμερα η μέγιστη επιτρεπτή ένταση είναι τα 100 ντεσιμπέλ (dB), όμως σύμφωνα με περυσινή μελέτη της Επιστημονικής Επιτροπής της Ε. Ε. ακρόαση μόλις 5 ωρών την εβδομάδα σε ένταση άνω των 89 dB υπερβαίνει τους υφιστάμενους κανόνες περιορισμού του θορύβου στους χώρους εργασίας (κανόνες που κυρίως ισχύουν για… βιομηχανίες και εργοτάξια), ενώ υπέρβαση και αυτού του ορίου μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην ακοή εντός πενταετίας. Η Επιτροπή υπολογίζει δε ότι τέτοιο κίνδυνο μόνιμης βαρηκοΐας λόγω κατάχρησης εντάσεως διατρέχουν μέχρι και 10 εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Ετσι, τα σημερινά 100 dB κρίθηκαν από την Επιτροπή υπερβολικά, την ώρα που ορισμένες συσκευές φέρονται να φτάνουν μέχρι και τα 120 dB, με άλλα λόγια περίπου όσο ένα… κομπρεσέρ.

Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες η απερχόμενη επίτροπος Προστασίας του Καταναλωτή, Μεγκλένα Κούνεβα, οι κατασκευαστές τέτοιων συσκευών θα υποχρεωθούν να περιορίσουν τις εργοστασιακές ρυθμίσεις έντασης στα 80 dB και να προσθέσουν στις ίδιες τις συσκευές προειδοποιητικά μηνύματα για τους κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση σε υψηλές εντάσεις. Ωστόσο, σε μια παραχώρηση προς τις εταιρείες (και τους πιο… σκληροτράχηλους ακροατές Mp3, που είναι η συνήθης μορφή εγγραφής της μουσικής στις ψηφιακές συσκευές), ο χρήστης θα μπορεί να υπερβεί το όριο αυτό, αφού όμως προειδοποιηθεί, ενδεχομένως με μήνυμα στην οθόνη της συσκευής, για τον κίνδυνο που διατρέχει. Τα 80 dB θεωρούνται ένταση ασφαλής για χρήση μέχρι και 40 ώρες την εβδομάδα ή περίπου 5 έως 6 ώρες την ημέρα.