Πέθανε χθες ο Σαφάιρ, αρθρογράφος των NYT

Πέθανε χθες ο Σαφάιρ, αρθρογράφος των NYT

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απεβίωσε χθες σε οίκο ευγηρίας στο Μέριλαντ, σε ηλικία 79 ετών, ο Ουίλιαμ Σαφάιρ, συντηρητικός αρθρογράφος και βραβευμένος με Πούλιτζερ έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος.

Ο Σαφάιρ υπήρξε επί περισσότερα από τριάντα χρόνια αρθρογράφος της εφημερίδας New York Times και από το 1965 συντάκτης των ομιλιών του Ρίτσαρντ Νίξον, τον οποίο ακολούθησε και στον Λευκό Οίκο για να παραιτηθεί λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ. Επίσης, στη στήλη του «Περί Γλώσσας» στο περιοδικό των New Υork Times, και σε περισσότερα από δώδεκα βιβλία τα οποία συνέγραψε, ασχολήθηκε με την ετυμολογία των λέξεων και πολλών καθημερινών φράσεων.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας υπέγραψε περισσότερα από τρεις χιλιάδες άρθρα, υπεραμύνθηκε των ατομικών ελευθεριών και του Ισραήλ, ενώ δεν χαρίστηκε σε κανέναν πολιτικό άνδρα. Ο Μπιλ Κλίντον -όπως λέγεται τουλάχιστον- ήθελε να τον γρονθοκοπήσει επειδή ο δημοσιογράφος αποκάλεσε τη Χίλαρι «εκ γενετής ψεύτρα».

Η βοηθός του Ρόζμαρι Σιλντς αποκάλυψε χθες και μία διαφορετική πτυχή του αποβιώσαντος, λέγοντας πως «δεν ήταν μόνο ιδιοφυής δημοσιογράφος και άριστος γνώστης των λεπτών πολιτικών αποχρώσεων, αλλά ήταν ένα ευγενικό αφεντικό, που πάντα αναγνώριζε την αξία της εργασίας των άλλων».

Τα άρθρα του Σαφάιρ βοήθησαν στο να γίνει ο συντηρητισμός περισσότερο αποδεκτός, κατά τη δεκαετία του 1970, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την περίφημη «Επανάσταση του Ρέιγκαν».

Ωστόσο, πολλοί επικριτές του Σαφάιρ υποστηρίζουν ότι με τα άρθρα του εκτόξευε ανυπόστατες κατηγορίες και έκανε λόγο για σκάνδαλα του προέδρου Κλίντον, τα οποία ουδέποτε επαληθεύτηκαν με στοιχεία. Από το 2001 έως το 2003, ο Σαφάιρ δημοσίευσε σειρά άρθρων με τα οποία υποστήριζε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν σχετιζόταν με το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου. Θεωρούσε, μάλιστα, αδιαμφισβήτητη τη συνάντηση του αεροπειρατή Μοχάμετ Ατα με αξιωματούχο της ιρακινής υπηρεσίας πληροφοριών στην Πράγα το Απρίλιο του 2001, κάτι που σύμφωνα με την επιτροπή διερεύνησης του τρομοκρατικού πλήγματος κατά των Δίδυμων Πύργων δεν συνέβη ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή