Προς αποκατάσταση οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-Αρμενίας

Προς αποκατάσταση οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-Αρμενίας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία επί τη βάσει του «Πρωτοκόλλου Διπλωματικών Σχέσεων» πρόκειται να υπογράψουν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Αρμενίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και Εντουάρντ Ναλμπαντιάν, στις 10 Οκτωβρίου, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Τόπος υπογραφής του τελικού κειμένου των δύο πρωτοκόλλων που υπεγράφησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα είναι πιθανότατα η Ζυρίχη. Στην τελετή θα μετάσχει προφανώς και η Μισλίν Καλμί-Ρε, υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, η οποία υπήρξε μεσολαβητής καθόλη τη διάρκεια των επαφών και διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

Ολα αυτά όμως θα συμβούν, αφού προηγουμένως η τουρκική Εθνοσυνέλευση και η αρμενική Βουλή εγκρίνουν και επικυρώσουν τα δύο πρωτόκολλα. Ως προς τη λύση της συγκεκριμένης εκκρεμότητας οι αναλυτές εκφράζουν ορισμένες επιφυλάξεις, δοθέντος ότι και στην Αγκυρα και στο Ερεβάν έντονη είναι η αντίδραση που προκαλεί η υπογραφή οριστικής συμφωνίας για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και την επαναλειτουργία των συνόρων, τα οποία οι Τούρκοι έκλεισαν το 1993 λόγω της παραμονής αρμενικών στρατευμάτων στον ευρισκόμενο σε αζέρικο έδαφος αρμενικό θύλακο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Κυρίως αιτία της αντίδρασης στην Αρμενία παραμένει η υπόθεση της αρμενικής γενοκτονίας, την οποία η Αγκυρα απορρίπτει ως ιστορικόν ψεύδος. Στην Τουρκία το ακραίο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), αλλά και η κεμαλική αντιπολίτευση (CHP) κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν ότι «ξεπουλάει» το «αδελφόν» Αζερμπαϊτζάν.

Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος στην Τουρκία αρχίζει την 1η Οκτωβρίου με χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση φλεγόντων θεμάτων, όπως είναι η «Δημοκρατική Πρωτοβουλία» της κυβέρνησης για το Κουρδικό και η προσέγγιση με την Αρμενία. Τα δύο πρωτόκολλα θα κατατεθούν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και στη συνέχεια θα συζητηθούν στο σώμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή