Πυραύλους εκτόξευσε χθες το Ιράν

Πυραύλους εκτόξευσε χθες το Ιράν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την εκτόξευση πυραύλων μέσου βεληνεκούς, ικανών να πλήξουν το Ισραήλ και στρατιωτικές βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ιράν έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας, κλιμακώνοντας την ένταση στις σχέσεις του με τη Δύση, λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, οι Φρουροί της Επανάστασης εκτόξευσαν επιτυχώς τελευταίας γενεάς πυραύλους Σαχάμπ-3 και Σατζίλ, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 2.000 χλμ. Λίγο αργότερα, ο Ιρανός υπουργός Αμυνας Αχμάντ Βαχιντί προειδοποίησε το Ισραήλ να μην επιχειρήσει επίθεση εναντίον της χώρας του, γιατί κάτι τέτοιο «θα έχει συνέπεια να επισπεύσει την τελευταία του πνοή».

Αν και η Τεχεράνη απέκλεισε κάθε συσχετισμό των πυραυλικών δοκιμών με το πυρηνικό της πρόγραμμα, γεγονός παραμένει ότι τα χθεσινά γυμνάσια επιδείνωσαν έτι περαιτέρω την ατμόσφαιρα, η οποία φορτίσθηκε με καχυποψία την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από την αποκάλυψη ότι το Ιράν κατασκευάζει και δεύτερο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου. Η αποκάλυψη ενίσχυσε τις πιέσεις των ΗΠΑ προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή νέων, αυστηρότερων κυρώσεων εφόσον αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την ιρανική ηγεσία, οι οποίες αρχίζουν την Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, στη Γενεύη.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε: «Δεν πιστεύουμε ότι μπορούν (οι Ιρανοί) να παρουσιάσουν πειστικές αποδείξεις ότι το πρόγραμμά τους εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικές επιδιώξεις, όπως ισχυρίζονται. Ωστόσο, θα υποβάλουμε σε δοκιμασία τους ισχυρισμούς τους την 1η Οκτωβρίου».

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε ψυχραιμία και αποκλιμάκωση της έντασης ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις. «Οφείλουμε να βάλουμε στην άκρη τους συναισθηματισμούς και να ηρεμήσουμε. Το βασικό είναι να ξεκινήσουμε αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν», τονίζεται σε δήλωση ανώτατης διπλωματικής πηγής στη Μόσχα. Την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων.

Οπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η Τεχεράνη την ενημέρωσε για το δεύτερο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου, που έχει αρχίσει να κατασκευάζεται κοντά στην πόλη Κομ. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χασάν Γκασγκαβί, δήλωσε ότι η ανέγερση του εργοστασίου δεν παραβιάζει ουδεμία διεθνή σύμβαση, ότι όταν αρχίσει να λειτουργεί θα τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο της ΙΑΕΑ και ότι θα περιοριστεί σε πειραματικά καθήκοντα, καθώς ο εμπλουτισμός ουρανίου δεν θα ξεπερνά το 5% – ενώ για την κατασκευή ατομικής βόμβας πρέπει να φτάσει το 90%.

Σε αντίθεση με τη στάση των ΗΠΑ και ισχυρών συμμάχων τους στην Ευρώπη, η Τουρκία δήλωσε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και ότι ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του θα ισοδυναμούσε με «τρέλα» τρομακτικών διαστάσεων.

«Αυτοί που διαμαρτύρονται για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έχουν όλοι πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το Ισραήλ είναι μια από τις εν λόγω χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή