Επιστρέφουν στη «ζούγκλα» του Καλαί

Επιστρέφουν στη «ζούγκλα» του Καλαί

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΑΙ, Γαλλία. Στην περιοχή του Καλαί επέστρεψαν πολλοί Αφγανοί λαθρομετανάστες, που είχαν απομακρυνθεί από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς τους την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση. Από τους 138 λαθρομετανάστες, που είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, οι 95 απελευθερώθηκαν μία εβδομάδα αργότερα, ενώ η απελευθέρωση και άλλων αναμενόταν από στιγμή σε στιγμή, σύμφωνα με οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων μεταναστών.

Η «ζούγκλα» του Καλαί, όπως αποκαλούσαν οι μετανάστες τον καταυλισμό τους, ισοπεδώθηκε με χωματουργικά μηχανήματα, πράγμα που οδήγησε τους Αφγανούς σε άλλα σημεία της παραλιακής ζώνης.

Ο Γιουσούφ, που ήρθε από το Αφγανιστάν στη Γαλλία, λέει ότι επέστρεψε στο Καλαί μία ημέρα μετά την εκδίωξή του από την αστυνομία. «Η αστυνομία μας άφησε στη Νιμ, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το Καλαί και χρειάσθηκε να γυρίσουμε πίσω με το τρένο. Ακόμη δεν κατάλαβα γιατί έγιναν όλα αυτά», λέει ο Γιουσούφ, που δηλώνει ανήλικος και προσπαθεί κάθε βράδυ να εισχωρήσει στα φέρι-μποτ με προορισμό το βρετανικό Ντόβερ. Ο Γιουσούφ και οι σύντροφοί του κοιμούνται τώρα στις όχθες του ποταμού Μοζέλ, ακόμη και σε λίγα μέτρα απόσταση από το δημαρχείο της πόλης.

«Σε ομάδες, φοβισμένοι»

«Οι μετανάστες επιστρέφουν σε μικρές ομάδες και δείχνουν πολύ φοβισμένοι. Κοιμούνται παντού στην πόλη. Τη Δευτέρα το πρωί γύρω στους 40 μετανάστες, οι περισσότεροι από αυτούς Αφγανοί, ήρθαν στην έδρα της οργάνωσής μας για να πλυθούν, παρά τους φόβους τους», είπε η Φρανσουάζ Πενέρτ μέλος της οργάνωσης αρωγής «Μπελ Ετουάλ». Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος Τζακ Λανγκ, που εκλέγεται στο νομό είπε: «Κάθε εχέφρων άνθρωπος μπορούσε να καταλάβει ότι η αστυνομική επιχείρηση στη ζούγκλα δεν θα κατέληγε πουθενά. Ο,τι εμπόδια και να βρουν, οι μετανάστες θα τα ξεπεράσουν».

Ο έπαρχος του Πα-ντε-Καλαί Πιέρ ντε Μπουσκέ ντε Φλοριάν ανακοίνωσε χθες την πραγματοποίηση νέας επιχείρησης «σκούπας» μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή