ΣΥΝΤΟΜΑ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΟΣΧΑ

Θα επισκεφθεί τη Ρωσία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ. Επίσκεψη στη Ρωσία θα πραγματοποιήσει στο τέλος του χρόνου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, όπως δήλωσε χθες ο πρεσβευτής της Μόσχας στη Συμμαχία, κ. Ντιμίτρι Ρογκόζιν. «Ο πολιτικός διάλογος της Μόσχας με το ΝΑΤΟ εντείνεται, ειδικά εν μέσω των προετοιμασιών για την επίσκεψη του γενικού γραμματέα στη Ρωσία, που θα λάβει χώρα στο τέλος του χρόνου», τόνισε ο κ. Ρογκόζιν. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο κ. Ρασμούσεν είχε απευθύνει έκκληση στη Ρωσία να ασκήσει πιέσεις στο Ιράν προκειμένου να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της Μόσχας σ’ ένα κοινό αντιπυραυλικό σύστημα Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας και Ευρώπης.

ΧΑΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΣΧΟΛΕΙΑ

«Ανοιξαν οι ουρανοί» στην Ισπανία

ΜΑΔΡΙΤΗ. Εντονες ήταν και χθες οι βροχοπτώσεις στη νοτιοανατολική Ισπανία. Τεράστια προβλήματα προκλήθηκαν στους δρόμους και δεκάδες σχολεία παρέμειναν κλειστά. Στις περιοχές της Βαλένθια και της Μούρθια πλημμύρισαν δρόμοι και αγροτικές καλλιέργειες, ενώ πυροσβέστες διέσωσαν εννέα άτομα που είχαν απομονωθεί σε εξοχικό σπίτι της Αλθίρα στη Βαλένθια. Από τις βροχές προκλήθηκε διακοπή στην ηλεκτροδότηση, ενώ έκλεισε το λιμάνι Γκάντια.

ΕΙΝΑΙ 507,55 ΚΑΡΑΤΙΩΝ ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ

Βρέθηκε εκπληκτικό διαμάντι

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. Νέα θεαματική ανακάλυψη έκανε η εταιρεία μεταλλευμάτων, Petra Diamonds, στο ορυχείο Κάλιναν της Νότιας Αφρικής. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στις 24 Σεπτεμβρίου ανακαλύφθηκε ένα 507,55 καρατίων λευκό διαμάντι, της καλύτερης ποιότητας που έχει βρεθεί ποτέ. Η πρώτη εξέταση του διαμαντιού, που ζυγίζει περίπου εκατό γραμμάρια, έδειξε ότι πρόκειται για λίθο σπάνιου χρώματος και καθαρότητας, ενώ οι ειδικοί έχουν αναλάβει να κάνουν περαιτέρω ανάλυση. «Το ορυχείο Κάλιναν για μια ακόμη φορά προσέφερε στον κόσμο ένα καταπληκτικό και σημαντικό διαμάντι… Περιμένουμε τώρα με αγωνία τα αποτελέσματα των αναλύσεων», δήλωσε ο Γιόχαν Ντιπέναρ, στέλεχος της εταιρείας. Τον Μάιο του 2008 είχε ανακαλυφθεί ένα διαμάντι 101,27 καρατίων.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ

Νεκροί έξι Ταλιμπάν στο Πακιστάν

ΝΤΕΡ ΙΣΜΑΪΛ ΧΑΝ. Εξι Ταλιμπάν σκοτώθηκαν χθες στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ύστερα από ανηλεές σφυροκόπημα θέσεών τους από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Βαζιριστάν. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται δύο Ουζμπέκοι, ενώ τραυματίστηκαν έξι άλλοι. Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 πυραυλικές επιθέσεις στο βόρειο Πακιστάν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009, αλλά η Ουάσιγκτον δεν έχει παραδεχτεί καμιά από αυτές.

ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠ’ ΟΝΟΜΑΤΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

Μήνυση κατά του Μπασμπούγ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας πολίτες εγκαλούν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επικαλούμενοι το γράμμα του νόμου. Μήνυση επ’ ονόματι Τούρκων διανοούμενων εναντίον του στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ κατέθεσε χθες στο δικαστήριο του Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης ο ανεξάρτητος βουλευτής Ουφούκ Ουράς. Με αφορμή αναφορές του στο κουρδικό ζήτημα, στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας της τουρκικής κυβέρνησης, ο στρατηγός κατηγορείται για παραβίαση του άρθρου 148 του στρατιωτικού ποινικού κώδικα. Το κείμενο της μήνυσης υπογράφουν γνωστοί νομικοί και ο Μπασκίν Οράν, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Αγκυρας, φίλος και συνεργάτης του Χραντ Ντινκ, του Αρμένιου δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2007 στην Κωνσταντινούπολη. Η κατά Μπασμπούγ μήνυση συνέπεσε με καταδικαστική εις βάρος της Τουρκίας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή