Φόνοι εν ψυχρώ στη Γουινέα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΝΑΚΡΙ. Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Γουινέας, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία τουλάχιστον 157 διαδηλωτών και τον τραυματισμό εκατοντάδων ακόμη, από τις δυνάμεις ασφαλείας της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά τη χώρα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μεθυσμένοι στρατιώτες περιπολούσαν χθες στους έρημους δρόμους της πρωτεύουσας πυροβολώντας αδιακρίτως στον αέρα για εκφοβισμό. Είχε προηγηθεί μαζική πορεία διαμαρτυρίας από 50.000 πολίτες, τη Δευτέρα, με βασικό αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος, λοχαγός Μούσα Καμάρα, ο οποίος είχε απαγορεύσει τη διαδήλωση, διέταξε το στρατό να επέμβει για να διαλύσει το πλήθος. Ακολούθησαν σκηνές φρίκης, καθώς οι ειδικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά βούληση εναντίον των άοπλων πολιτών. Οι στρατιώτες βίασαν επίσης εκατοντάδες γυναίκες σε κοινή θέα.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η διεθνής κοινότητα καταδίκασε άμεσα την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων. Η Αφρικανική Ενωση, η οποία απέβαλε τη Γουινέα από τις τάξεις της μετά το πραξικόπημα του Καμάρα, τον περασμένο Δεκέμβριο, καυτηρίασε την «τυφλή βία εναντίον του λαού», ενώ ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων». Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, άλλωστε, συνελήφθη και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Σίντια Τουρέ και τραυματίστηκε ο ακτιβιστής πολιτικός, Μουτάρ Ντιαλό. Ο κ. Τουρέ αφέθηκε τελικά ελεύθερος.

Μιλώντας χθες σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο αρχηγός της χούντας δήλωσε αδυναμία να ελέγξει «κακοποιά στοιχεία» στις ένοπλες δυνάμεις, τα οποία διέπραξαν τις προαναφερθείσες θηριωδίες χωρίς τη δική του εντολή. Εντούτοις, η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι οι στρατιώτες που πρωτοστάτησαν στην αιματοχυσία ανήκουν στην επίλεκτη προεδρική φρουρά και θεωρούνται έμπιστοι του Καμάρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή