Μιλούσαν για τον Σαντάμ από την 11η Σεπτεμβρίου

Μιλούσαν για τον Σαντάμ από την 11η Σεπτεμβρίου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αμερικανίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις έβαλε στο στόχαστρο τον Σαντάμ μόλις λίγες ώρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο, την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Στη σημαντική αυτή αποκάλυψη προέβη ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Κρίστοφερ Μέγερ, στο πλαίσιο της κατάθεσής του ενώπιον της ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής την οποία συνέστησε η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν με αντικείμενο τη βρετανική συμμετοχή στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

«Μου είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι δουλειά της Αλ Κάιντα»», δήλωσε ο Μέγερ, ανακαλώντας τη συνομιλία του με τη Ράις, για να προσθέσει: «Προς το τέλος της συνομιλίας μας, όμως, είπε: «Πάντως, θα εξετάσουμε και την πιθανότητα μην τυχόν και υπάρχει κάποια διασύνδεση με τον Σαντάμ»». Το επόμενο Σαββατοκύριακο, πάντα κατά τον Μέγερ, ο υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς, εκ των κορυφαίων νεοσυντηρητικών του επιτελείου Μπους, «επιχειρηματολόγησε πολύ σθεναρά υπέρ του πολέμου κατά του Ιράκ», στη διάρκεια τρικυμιώδους κυβερνητικής σύσκεψης στη θερινή κατοικία του Αμερικανού προέδρου, στο Καμπ Ντέιβιντ.

Αναφορικά με τη στάση του τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο Μέγερ προσδιόρισε ως σημείο καμπής τη συνάντησή του με τον Τζορτζ Μπους στο ράντσο του Αμερικανού προέδρου, στο Κρόφορντ του Τέξας, τον Απρίλιο του 2002. Αν και «δεν ήταν εντελώς σαφές σε ποιο βαθμό είχε επέλθει σύγκλιση» αναφορικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, οι τόνοι του Μπλερ εναντίον του Σαντάμ ανέβηκαν κατακόρυφα μετά τη συνάντηση του Κρόφορντ και ήδη την επομένη έθεσε για πρώτη φορά ζήτημα αλλαγής καθεστώτος. Ο Μέγερ, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον από το 1997 ώς το 2003, αναφέρθηκε επίσης στη θερμή, προσωπική σχέση μεταξύ των δύο ηγετών, σημειώνοντας ότι ο Μπους μιλούσε με άνεση στον Μπλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή