Ομίχλη γύρω από την τύχη του «Αριάνα»

Ομίχλη γύρω από την τύχη του «Αριάνα»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεχυμένη παρέμενε μέχρι χθες το βράδυ η τύχη του ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου «Αριάνα», το οποίο αιχμαλωτίστηκε μαζί με το 24μελές ουκρανικό του πλήρωμα από Σομαλούς πειρατές προ έξι μηνών. Εκπρόσωποι των πειρατών ισχυρίστηκαν ότι απελευθέρωσαν το σκάφος με αντάλλαγμα την καταβολή λύτρων από την πλοιoκτήτρια εταιρεία. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ουκρανίας διέψευσε αυτήν την εκδοχή.

«Επειτα από σοβαρές διαπραγματεύσεις που κράτησαν τέσσερις ημέρες, το πλοίο «Αριάνα» απελευθερώθηκε, αφού μας κατέβαλαν 3,7 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πειρατής Αχμέντ Αμπντουλαχί Μοχάμουντ, προσθέτοντας ότι όλα τα μέλη του πληρώματος ήταν σώα και αβλαβή.

Το υπό σημαία Μάλτας φορτηγό πλοίο «Αριάνα» αιχμαλωτίσθηκε βόρεια της Μαδαγασκάρης στι 2 Μαΐου, ενώ κατευθυνόταν προς τη Μέση Ανατολή, προερχόμενο από τη Βραζιλία, με φορτίο 10.000 τόνους σόγιας. Το πλοίο είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας All Ocean, η οποία έχει έδρα στην Αθήνα. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Σπύρος Μηνάς, διέψευσε επίσης την πληροφορία περί απελευθέρωσης του πλοίου, λέγοντας ότι «συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια των πειρατών», όπως και εκείνη για το ύψος των καταβληθέντων λύτρων.

Με το τέλος της εποχής των μουσώνων, τον περασμένο μήνα, οι Σομαλοί πειρατές επανήλθαν δριμύτεροι στις επιχειρήσεις πειρατείας. Οπως δήλωσε πρόσφατα ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο αντιναύαρχος Πίτερ Χάντσον, επικεφαλής της ευρωπαϊκής δύναμης EUNAVFOR, οι πειρατές γίνονται ολοένα και περισσότερο επιδέξιοι και επεκτείνουν τον ορίζοντα των επιχειρήσεων, φτάνοντας μέχρι και 1.000 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Μογκαντίσου.

Επιχείρηση ελληνικής φρεγάτας

Στο ενεργητικό της ευρωπαϊκής δύναμης καταγράφεται η χθεσινή επιχείρηση της ελληνικής φρεγάτας «Αντριάς» εναντίον πειρατικού πλοίου κοντά στις Σεϋχέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή