Μια παλιά φιλία ή οι κομπασμοί ενός εγωπαθούς ναζί;

Μια παλιά φιλία ή οι κομπασμοί ενός εγωπαθούς ναζί;

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λεόν Ντεγκρέλ υπήρξε ο πλέον παρασημοφορημένος ξένος αξιωματικός των Βάφεν Ες Ες στη βραχεία ιστορία του επίλεκτου ναζιστικού σώματος. Ο γεννημένος στο Βέλγιο Ντεγκρέλ ίδρυσε το 1935 το ακροδεξιό κίνημα του «Ρεξισμού», που απαιτούσε την επιβολή φασιστικού κορπορατιστικού καθεστώτος στη χώρα, εξασφαλίζοντας γενναία χρηματοδότηση από Ιταλία και Γερμανία.

Σε βιβλίο του που εξέδωσε μετά τον πόλεμο, ο Ντεγκρέλ -που ανήκε στην ομάδα του αβά Ουαλέζ και γνωριζόταν με τον Ερζέ- ισχυρίστηκε ότι αυτός έδωσε στον Ερζέ την έμπνευση για τον Τεντέν, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τη φυσιογνωμική του ομοιότητα με τον μικρό ήρωα του «20ού Αιώνα». Παρά την άμεση διάψευση του Ερζέ, το στίγμα της φιλίας του με τον Ντεγκρέλ ακολούθησε τον ταλαντούχο σχεδιαστή μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Λεόν Ντεγκρέλ γνώρισε την ακμή του μέσα στον τυφώνα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανική κατοχή οδηγεί τον φιλόδοξο άεργο νεαρό να αναζητήσει την τύχη του στο νέο σώμα της Βάφεν Ες Ες, που καλωσορίζει ξένους -αλλά φυλετικά καθαρούς- στις τάξεις του. Ο Ντεγκρέλ διακρίνεται αμέσως στο πεδίο της μάχης, χάρη στην άγνοια κινδύνου που εμφανίζει, αλλά και στις αυστηρές και αμετακίνητες πολιτικές του πεποιθήσεις, που θέλουν την Ευρώπη να απειλείται από το «ιουδαιο-μπολσεβικικό τέρας». Η ανδρεία του στο Ανατολικό Μέτωπο και στα πεδία μαχών της Ουκρανίας, του Λένινγκραντ και του Μπριάνσκ είναι τέτοια, που παρασημοφορείται από τον ίδιο τον Χίτλερ με τα ανώτατα παράσημα του γερμανικού στρατού, τα οποία ο Ντεγκρέλ επιδεικνύει μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η ραγδαία ανέλιξή του από απλό στρατιώτη, σε αντισυνταγματάρχη των Ες Ες, καθιστά τον Ντεγκρέλ ιδανικό προπαγανδιστή της ναζιστικής ενωμένης Ευρώπης. Το Μάιο του 1945, ο Ντεγκρέλ επιδεικνύει και πάλι την ευφυΐα του, κλέβοντας γερμανικό αεροσκάφος και υποχρεώνοντας τον πιλότο -υπό την απειλή περιστρόφου- να τον οδηγήσει στην Ισπανία. Εκεί φιλοξενείται από το φρανκικό καθεστώς, συγγράφει και διηγείται σε όποιον θέλει να τον ακούσει, τη φιλία που τον συνέδεε κάποτε με τον δημιουργό του Τεντέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή