«Γεννιέται παγκόσμια διακυβέρνηση»

«Γεννιέται παγκόσμια διακυβέρνηση»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ανθρωπότητα ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει σοβαρότερη ή δυσκολότερη πρόκληση» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη. «Δεν είναι μικρό πράγμα να συμφωνήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη στιγμή αυτή παρατηρούμε την παγκόσμια διακυβέρνηση εν τη γενέσει της. Θα πρέπει, ωστόσο, να συμφωνήσουμε σε μία υποχρέωση για την πραγμάτωση της οποίας θα είμαστε δεσμευμένοι», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «είναι απαραίτητο να υπάρχει μια λύση, η οποία στην πράξη θα μπορεί να εφαρμοστεί».

Στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης ο πρωθυπουργός είχε και σειρά διμερών συναντήσεων από τις οποίες ξεχωρίζουν αυτές με τους προέδρους της ΠΓΔΜ Ιβανόφ, του Ιράν Αχμεντινετζάντ, του Ισραήλ Πέρες, και τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Φαγιάντ, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά επεκτάθηκαν και στη διπλωματική διάσταση των διμερών σχέσεων με τα Σκόπια και του ρόλου που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα στην περίπτωση του Μεσανατολικού και του Ιράν.

Να συμβάλουν όλοι

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατά την παρουσία του στην Κοπεγχάγη συχνά μιλούσε και με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τόνισε την ανάγκη «τα πιο ευημερούντα και ανεπτυγμένα έθνη να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να παράσχουν τα οικονομικά μέσα και την ανάλογη τεχνογνωσία στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή αλλά και για να δοθεί βοήθεια στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις και τους κινδύνους». Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι αν και χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία έχουν κάνει σημαντικά βήματα, θα πρέπει και αυτές όπως και άλλες μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες «να συνεισφέρουν περαιτέρω στη μετατροπή των οικονομιών τους, ώστε να γίνουν πιο πράσινες». Εκτίμησε, δε, ότι η «πράσινη ανάπτυξη» μπορεί να αποδειχθεί η κινητήρια δύναμη για όλο τον πλανήτη, και σημείωσε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής «έχει προτείνει ανάμεσα σε άλλα μέτρα την οικονομική ενίσχυση μέσω ενός διεθνούς φόρου άνθρακα, πράσινων ομολόγων ή φόρων συναλλαγών, για τη μετατροπή του εξωτερικού χρέους σε πόρους που θα κατανέμονται δίκαια, ώστε να αξιοποιηθούν από φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές».

Πρωτοβουλία Ελλάδας

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι από την πλευρά της η Ελλάδα προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής και σημείωσε ότι «ως παραδοσιακή ναυτιλιακή χώρα και πρωτοπόρα στις θαλάσσιες μεταφορές, θα θέλαμε να αναλάβει την ευθύνη για τη μείωση ή τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (ΙΜΟ)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή