Συντομα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Ταξίδι στα 6.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα

Αν θέλουμε να ανακαλύψουμε πώς μπορεί να είναι οι (πιθανές) μορφές ζωής που υπάρχουν σε άλλους πλανήτες, τότε πρέπει να εξερευνήσουμε τα οικοσυστήματα που έχουν δημιουργηθεί στους πιο αφιλόξενους υποθαλάσσιους κόσμους της Γης. Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο της Αγγλίας, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν το ρομποτικό υποβρύχιο Autosub 6000 για να μελετήσουν έναν τέτοιο αφιλόξενο κόσμο, σε βάθος 6.000 μέτρων – το βαθύτερο ηφαίστειο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ και το οποίο βρίσκεται στα νησιά Καϊμάν στην Καραϊβική. Καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στο ηφαίστειο είναι εξαιρετικά ακραίες (με θερμοκρασίες στις οποίες θα μπορούσε να λιώσει ακόμη και ο μόλυβδος), οι ερευνητές υποθέτουν πως τα μικρόβια που ζουν εκεί παρουσιάζουν παρόμοιες βιολογικές λειτουργίες με τους έμβιους οργανισμούς που ενδεχομένως έχουν αναπτυχθεί σε εξίσου αντίξοα εξωγήινα περιβάλλοντα.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ

Ταξίδια στα σύνορα του Διαστήματος

Δεν είναι μακριά η ημέρα που ο διαστημικός τουρισμός θα γίνει πραγματικότητα – τουλάχιστον για τους υποψήφιους πελάτες της Virgin Galactic, της εταιρείας που υπόσχεται ταξίδια έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα, απ’ όπου θα μπορεί κανείς για μερικά λεπτά να ζήσει την εμπειρία έλλειψης βαρύτητας. Αλλωστε, η μέθοδος εκτόξευσης που επέλεξε η εταιρεία ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες να δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες. Το μητρικό αεροπλάνο WhiteKnight Two απογειώθηκε με επιτυχία από το «διαστημοδρόμιο» Spaceport America στην έρημο Μοχάβε, μεταφέροντας το διαστημόπλοιο SpaceShip Two μέχρι το υψόμετρο στο οποίο αυτό θα αποχωρίζεται, πυροδοτώντας τους κινητήρες του για να καλύψει το υπόλοιπο μέρος της διαδρομής. Αυτές οι δοκιμές έχουν στόχο να ελέγξουν την αεροδυναμική του SpaceShip Two, πριν το διαστημόπλοιο πραγματοποιήσει τις πρώτες πιλοτικές πτήσεις του στα όρια του Διαστήματος.

ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Απόφαση-σταθμός για τα πνευματικά δικαιώματα

Για τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών, ένας από τους βασικούς τρόπους για να αντιμετωπισθεί η ηλεκτρονική πειρατεία είναι να διωχθούν ποινικά και να επιβληθούν αυστηρές τιμωρίες στους διαχειριστές των χιλιάδων sites που διακινούν τέτοιο υλικό. Ωστόσο, η ισπανική Δικαιοσύνη φαίνεται πως έχει αντίθετη γνώμη: εκδικάζοντας τη μήνυση που είχε υποβληθεί κατά του ισπανικού ιστότοπου elrincondejesus. com για παραβίαση των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, το δικαστήριο έκρινε πως αν δεν γίνεται για κερδοσκοπικούς λόγους, η ανταλλαγή αρχείων είναι νόμιμη ακόμη και στην περίπτωση που αυτά τα αρχεία καλύπτονται από δικαιώματα. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της φύσης του ισπανικού δικονομικού συστήματος, η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την έκβαση των μηνύσεων που μπορεί να υποβληθούν στο μέλλον εναντίον άλλων ανάλογων sites, αφού δεν δημιουργεί δεσμευτικό δεδικασμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή