Μεταφορά Κουβανών κρατουμένων

Μεταφορά Κουβανών κρατουμένων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ABANA. Σε φυλακές κοντά στα σπίτια τους προτίθεται να μεταφέρει ορισμένους πολιτικούς κρατουμένους, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας, στο πλαίσιο ανθρωπιστικής χειρονομίας, την οποία υπεσχέθη προ εβδομάδων στην Καθολική Εκκλησία. Οι συγγενείς των κρατουμένων δήλωσαν ότι ελπίζουν πως η μεταφορά τους θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την απελευθέρωση των συνολικά 190 Κουβανών αντιφρονούντων.

Σε ανακοίνωσή της, η Καθολική Εκκλησία τονίζει ότι έχει ήδη αρχίσει η μεταφορά έξι ανδρών, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους 75 αντιφρονούντες που φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος καταστολής του Φιντέλ Κάστρο, την άνοιξη του 2003. Ο ακριβής αριθμός των πολιτικών κρατουμένων που θα μεταφερθούν σε άλλες φυλακές δεν έχει γίνει γνωστός.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, δεσμεύτηκε για τη μεταφορά των κρατουμένων σε άλλες φυλακές, στις 19 Μαΐου, στο πλαίσιο συνάντησής του με τον καρδινάλιο Χάιμε Ορτέγα. Η δέσμευσή του ερμηνεύτηκε ως χειρονομία καλής θέλησης, εν όψει της επίσκεψης στην Κούβα, στα μέσα Ιουνίου, του υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού, Ντομινίκ Μαμπέρτι.

Την πρωτοβουλία της κουβανικής κυβέρνησης χαιρέτισε ως θετική και ο αντιφρονών απεργός πείνας Γκιγιέρμο Φαρίνιας, ο οποίος βρίσκεται στην 98η ημέρα της απεργίας πείνας. Ο Φαρίνιας δήλωσε ότι, αν η κυβέρνηση Κάστρο απελευθερώσει 10 η 12 κρατουμένους αντιφρονούντες μεταξύ των 26 που είναι άρρωστοι, τότε ενδέχεται και ο ίδιος να διακόψει την απεργία πείνας, η οποία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή κατά της κουβανικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή