Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας ανέβαλε το ταξίδι του στο Πεκίνο

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας ανέβαλε το ταξίδι του στο Πεκίνο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ανέβαλε την προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα επίσκεψή του στην Κίνα, καθώς το Πεκίνο του διεμήνυσε ότι «η χρονική συγκυρία δεν είναι κατάλληλη», παρά το γεγονός ότι τον είχε προσκαλέσει από πέρυσι. Στελέχη του Πενταγώνου δεν έκρυψαν την ενόχληση και τον προβληματισμό τους για το γεγονός, αφού η Αμερική επιθυμεί τη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας και του «διαλόγου υψηλού επιπέδου» μεταξύ των δύο πλευρών, σε θέματα άμυνας και στρατηγικής, ώστε να αποφεύγονται οι «παρεξηγήσεις».

Η «απότομη συμπεριφορά» της κινεζικής πλευράς αποδίδεται από πολιτικούς αναλυτές στην οργή που προκάλεσε στο Πεκίνο η πρόσφατη επικύρωση της συμφωνίας για την πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν από την κυβέρνηση Ομπάμα, αλλά και η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα. Η Κίνα, εξάλλου, θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της και χαρακτηρίζει προκλητική τη συνέχιση της στενής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Ταϊπέι. Παράλληλα, όμως, η κίνηση της ακύρωσης της επίσκεψης Γκέιτς αντανακλά και τη διαρκώς αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Κίνας στη διεθνή σκηνή.

Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας παρίσταται αυτήν την εβδομάδα σε συνέδριο για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη. Εν τούτοις, η Κίνα έχει στείλει στο συνέδριο αντιπροσωπεία σχετικά χαμηλόβαθμων αξιωματούχων, οπότε ο κ. Γκέιτς δεν θα συναντηθεί μαζί τους, λόγω πρωτοκόλλου. Είχε όμως προγραμματίσει συνάντηση με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στη Βρετανία και, τέλος, στις Βρυξέλλες, για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή