Στην Ουάσιγκτον «χαμένος» Ιρανός επιστήμονας

Στην Ουάσιγκτον «χαμένος» Ιρανός επιστήμονας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σ’ ένα ακόμα κατασκοπικό θρίλερ, έπειτα απ’ αυτό της ανταλλαγής μυστικών πρακτόρων μεταξύ της CIA και της ρωσικής FSB, εξελίσσεται η υπόθεση του Ιρανού πυρηνικού φυσικού Σαχράμ Αμιρί, ο οποίος εμφανίστηκε χθες αιφνιδιαστικά στο ιρανικό τμήμα της πρεσβείας του Πακιστάν στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο Αμιρί, ο οποίος φέρεται να εργαζόταν επί σειράν ετών για λογαριασμό της Ατομικής Υπηρεσίας του Ιράν προτού εξαφανιστεί πριν από ένα χρόνο και δύο μήνες, είχε τον περασμένο μήνα εμφανιστεί σε τρία διαφορετικά βίντεο που «ανέβηκαν» στο Διαδίκτυο, κάνοντας αντικρουόμενες δηλώσεις. Στο πρώτο βίντεο που «ανέβηκε» στο YouTube στις 8 Ιουνίου υποστήριζε ότι απήχθη από Αμερικανούς πράκτορες στη Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας και πως πλέον διέμενε στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Λίγες ώρες αργότερα, έκανε την εμφάνισή του ένα δεύτερο βίντεο, στο οποίο ο Αμιρί ή κάποιος που του έμοιαζε δήλωνε «πραγματικά ευτυχισμένος και ασφαλής στις ΗΠΑ». Στο τρίτο, ωστόσο, βίντεο που μεταδόθηκε και από την ιρανική τηλεόραση, ο ίδιος άνδρας υποστήριζε ότι μόλις είχε δραπετεύσει από τα χέρια Αμερικανών πρακτόρων στη Βιρτζίνια και ζητούσε από το Ιράν και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να ασκήσουν πιέσεις για την απελευθέρωσή του.

Χθες, μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση από την πρεσβεία του Πακιστάν στην Ουάσιγκτον, ο Αμιρί επανέλαβε ότι απήχθη και τόνισε ότι ουδέποτε υπέκυψε στις πιέσεις των Αμερικανών πρακτόρων για να προδώσει τη χώρα του. «Μετά το τρίτο μου βίντεο στο Διαδίκτυο, τα σχέδια των Αμερικανών να με επιβιβάσουν με μυστικότητα σε κάποιο αεροσκάφος με προορισμό την Τεχεράνη κατέρρευσαν και η κυβέρνησή τους αισθάνθηκε ατιμασμένη και ηττημένη», δήλωσε. Ο Αμιρί ισχυρίζεται ακόμα ότι τους τελευταίους 14 μήνες τού ασκήθηκε αφόρητη ψυχολογική πίεση και ότι τον παρακολουθούσαν καθημερινά ένοπλοι πράκτορες.

Την ίδια στιγμή κι ενώ πηγές προσκείμενες στην πρεσβεία του Πακιστάν άφηναν να διαρρεύσει ότι τις επόμενες ώρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό του Αμιρί, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουχέρ Μοτακί, εξέφρασε την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα προβάλει εμπόδια στην επιστροφή του επιστήμονα. Θεωρητικά, οι αμερικανικές αρχές θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον επαναπατρισμό του Αμιρί, πλην όμως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κράουλι ξεκαθάρισε ότι ο Ιρανός πυρηνικός φυσικός «επέλεξε ελεύθερα να έρθει στις ΗΠΑ και η κυβέρνηση δεν θα του σταθεί εμπόδιο εφ’ όσον ο ίδιος ελεύθερα επέλεξε να επιστρέψει στη χώρα του». Απαντώντας στις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Αμιρί, ο κ. Κράουλι σχολίασε ότι ο Ιρανός επιστήμονας «μπορεί να ισχυρίζεται ό, τι θέλει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λέει την αλήθεια». Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ακόμα ότι ο Αμιρί βρισκόταν στις ΗΠΑ «εδώ και αρκετό καιρό», αλλά απέφυγε να διευκρινίσει από πότε και τι ακριβώς έκανε στην Αριζόνα. Σύμφωνα, πάντως, με ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΒC τον περασμένο Μάρτιο, ο Αμιρί αυτομόλησε και εργαζόταν για τη CIA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή