Συλλήψεις στην Ουγκάντα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΑΛΑ. Τους 76 έφθασε ο αριθμός των νεκρών από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η σομαλική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ σε εστιατόριο και αθλητική λέσχη στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, τη στιγμή της μετάδοσης του τελικού του Μουντιάλ την περασμένη Κυριακή. Οι Αρχές της Ουγκάντας συνεχίζουν τις έρευνες. Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, σε κλαμπ της Καμπάλα βρέθηκε γιλέκο με εκρηκτικά τα οποία δεν εξερράγησαν. Οι Αρχές προχώρησαν επίσης στη σύλληψη έξι ατόμων από τους 20 συνολικά Σομαλούς και πολίτες της Ουγκάντας που θεωρούνται ύποπτοι για τις επιθέσεις.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το γεγονός πως η Αλ Σαμπάμπ, η πλέον επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση της Σομαλίας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις εντείνει τις ανησυχίες αναφορικά με την ασφάλεια στην ανατολική Αφρική ενώ έχει ευρύτερες επιπτώσεις διεθνώς.

Εκπρόσωπος της εξτρεμιστικής οργάνωσης δήλωσε ότι στις επιθέσεις δεν συμμετείχαν βομβιστές αυτοκτονίας ενώ στρατιωτική πηγή της Ουγκάντας τόνισε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είχαν από τον περασμένο μήνα πληροφορία, σύμφωνα με την οποία η Αλ Σαμπάμπ σχεδίαζε επιθέσεις στην Ουγκάντα. Αναπάντητο ωστόσο είναι το ερώτημα αν για τις επιθέσεις στην Καμπάλα η Αλ Σαμπάμπ έλαβε τη συνδρομή εξτρεμιστών από την Ουγκάντα ή άλλων «ξένων στοιχείων» στο εσωτερικό της οργάνωσης. «Σομαλοί ή ξένοι, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Τα ξένα στοιχεία είναι αυτά που κυριαρχούν τώρα στην Αλ Σαμπάμπ», τόνισε ο Αμπντί Σαματάρ, ειδικός για τα ζητήματα της Σομαλίας στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Η ισλαμιστική Αλ Σαμπάμπ, την οποία συγκρίνουν με τους Ταλιμπάν για τις ακρότητές της, είχε κατ’ επανάληψιν απειλήσει ότι σχεδιάζει επιθέσεις εκτός των συνόρων της Σομαλίας. «Προειδοποιήσαμε την Ουγκάντα να μην αναπτύξει στρατό στη Σομαλία και μας αγνόησε», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή