H Γαλλία απαγόρευσε τη μαντίλα

H Γαλλία απαγόρευσε τη μαντίλα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την απαγόρευση της μπούργκας (πλήρους καλύμματος της κεφαλής, με δίχτυ στη θέση των ματιών) και του νικάμπ (που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια) ψήφισε χθες η γαλλική Εθνοσυνέλευση. Παράλληλα, πιεζόμενος από την υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης του κόμματός του, ο πρόεδρος Σαρκοζί πραγματοποίησε χθες άλμα προς τα εμπρός, παρουσιάζοντας το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ανεβάζει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη και αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης χρηματοδότησης, ανακοίνωσε χθες ότι παραιτείται από το αξίωμα του ταμία του κεντροδεξιού κόμματος UMP, αλλά παραμένει επικεφαλής του υπουργείου. Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση τον Σεπτέμβριο. Τα γαλλικά συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι θα στραφούν εναντίον του νομοσχεδίου με κινητοποιήσεις στις 7 Σεπτεμβρίου. Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει στα καίρια σημεία της ανόδου των ορίων συνταξιοδότησης και της αύξησης των εισφορών, αλλά ότι μπορεί να υπάρξουν διορθωτικές ρυθμίσεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για όσους άρχισαν να εργάζονται πριν από την ηλικία των 18 και για όσους έχουν διακεκομμένη ασφάλιση.

Τον Σεπτέμβριο θα τεθεί προς ψήφιση στη γαλλική Γερουσία και ο νόμος για την απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου σε δημόσιους χώρους. Ο νόμος ψηφίστηκε χθες στην Εθνοσυνέλευση από την Κεντροδεξιά, με αποχή και όχι αρνητική ψήφο των σοσιαλιστών και των κομμουνιστών. Ο νόμος υιοθετεί διασταλτική ερμηνεία του δημόσιου χώρου, ορίζοντας ως τέτοιον όχι μόνο τα δημόσια κτίρια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και όλους τους δρόμους, εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές επιχειρήσεις και χώρους ψυχαγωγίας.

Κοινωνική απομόνωση

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Δικαιοσύνης Μισέλ Αλιό Μαρί είχε δηλώσει ότι η υιοθέτηση του νόμου ενισχύει τις γαλλικές αξίες και βοηθάει στην ενσωμάτωση των μουσουλμανικών κοινοτήτων στον γαλλικό τρόπο ζωής. «Το να υποχρεούται μια γυναίκα να φοράει νικάμπ ή μπούργκα είναι σαν να αποκόπτεται από την κοινωνία και να απορρίπτει το πνεύμα της γαλλικής δημοκρατίας, που βασίζεται στην επιθυμία συνύπαρξης», είχε δηλώσει.

Οι επικριτές του νόμου επεσήμαναν ότι ο Γάλλος πρόεδρος ανακαλύπτει ανύπαρκτους εχθρούς, εφ’ όσον, μεταξύ των 5 εκατομμυρίων μουσουλμάνων της Γαλλίας, μόλις 1.900 γυναίκες καλύπτουν τελείως το πρόσωπό τους για θρησκευτικούς λόγους. Ο νόμος επιβάλλει πρόστιμο 150 ευρώ σε όσες γυναίκες παρανομούν, ενώ οι άνδρες που υποχρεώνουν τις συζύγους ή τις κόρες τους να καλυφθούν για θρησκευτικούς λόγους αντιμετωπίζουν πρόστιμο 30.000 ευρώ και φυλάκιση ενός έτους.

Εθνική επέτειος

Την επέτειο της πτώσης της Βαστίλλης γιορτάζει σήμερα η Γαλλία, με στρατιωτική παρέλαση στο Παρίσι και πυροτεχνήματα σε πολλές πόλεις. Γαλλικές οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτυρήθηκαν με επιστολή τους στον Γάλλο πρόεδρο για τη συμμετοχή στην παρέλαση αγημάτων από πρώην γαλλικές αποικίες της Αφρικής. «Ανησυχούμε σοβαρά για το γεγονός ότι οι αποστολές κάποιων χωρών μπορεί να περιλαμβάνουν μέλη που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH). «Θα ήταν παράδοξο καθώς εορτάζουμε τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας να τις παραβιάζουμε προσκαλώντας βασανιστές και δικτάτορες, τους οποίους αντί να διώκουμε, τιμούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή