«Πωλείται» πετρελαιοπηγή της ΒΡ για αποζημιώσεις

«Πωλείται» πετρελαιοπηγή της ΒΡ για αποζημιώσεις

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο ήλιος έχει προ πολλού βασιλέψει για τη Βρετανική Αυτοκρατορία, όμως μια τέτοια συμφωνία μπορεί να θυμίσει με τον οδυνηρότερο τρόπο τις παλιές της δόξες». Με αυτές τις γραμμές ξεκινά η εφημερίδα Wall Street Journal πρόσφατο δημοσίευμά της, αναφερόμενη σε φήμες που οργίασαν στην Ινδία για πιθανή εξαγορά μεριδίου της ΒΡ από τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας.

Δεν γνωρίζουμε αν ο Ινδός Μουκές Αμπάνι, του οποίου η προσωπική περιουσία υπολογίζεται στα 29 δισ. δολάρια, ενδιαφέρεται όντως να αναλάβει ένα μειοψηφικό μερίδιο στη βρετανική ενεργειακή εταιρεία, όπως επιζητούν κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από τη Μέση και την Απω Ανατολή. Ούτε αν είναι οικονομικά και πολιτικά ρεαλιστικό το (επίσης φημολογούμενο) ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil να αποκτήσει την ΒΡ – ένα σενάριο που, σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, η κυβέρνηση Ομπάμα θα ήθελε να διευκολύνει. Ανεπιβεβαίωτη από επίσημα χείλη φήμη, άλλωστε, συνιστούσε ώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές και η επίτευξη συμφωνίας, την εβδομάδα που έρχεται, μεταξύ της ΒΡ και της Apache για την πώληση περιουσιακών στοιχείων αξίας 10-11 δισ. δολαρίων στη δεύτερη, μεταξύ των οποίων το ήμισυ του μεριδίου της στο κοίτασμα του κόλπου Προυντό στην Αλάσκα. Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην υπόθεση, η ΒΡ επεδίωκε εσπευσμένη υπογραφή αυτής της συμφωνίας με τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία του κλάδου πριν από τις 27 Ιουλίου, όταν θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.

Ωστόσο, όλες αυτές οι πιθανές εναλλακτικές είναι μέρος της «νέας σελίδας» την οποία άνοιξε για την ΒΡ, στις 20 Απριλίου, η μοιραία έκρηξη της εξέδρας γεωτρήσεων Deepwater Horizon, στον Κόλπο του Μεξικού. Ουδείς θα μπορούσε να φανταστεί, πριν από την τραγωδία της πετρελαιοπηγής Μακόντο, ότι μία από τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες στον κόσμο θα έβλεπε τη μετοχή της να καταρρέει 50% και πλέον, στα χαμηλά 14 ετών. Και την ίδια να τοποθετείται στο στόχαστρο των πάντων, όχι μόνο της αμερικανικής κυβέρνησης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου.

Αποστασιοποιούνται

Οι τελευταίες αποστασιοποιούνται με πρωτοφανή τρόπο από την ΒΡ. Είτε με τη μορφή άρνησης να συμμετάσχουν στο τεράστιο κόστος καθαρισμού της κηλίδας, σήμερα στα 3,5 δισ. δολάρια -όπως κάνουν οι εταίροι της στην κοινοπραξία του Μακόντο, MOEX Offshore 2007 και Anadarko- είτε σε μια προσπάθεια να πείσουν πως είναι πιο υπεύθυνες και ασφαλείς, και άρα δικαιούνται να πιέζουν για άρση του μορατόριουμ στις καίριας σημασίας για τον κλάδο υπεράκτιες γεωτρήσεις, τις οποίες απαγόρευσε ο Μπαράκ Ομπάμα «μέχρι νεωτέρας», ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια της έκρηξης και η δυνατότητα ασφαλούς δραστηριοποίησης στα βάθη της θάλασσας.

Βεβαίως, αυτές τις ημέρες, υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης του αρνητικού κλίματος για την ΒΡ, με τη μετοχή της να ανακάμπτει πάνω από 30% από τα προαναφερόμενα χαμηλά, καθώς μάλιστα η εταιρεία ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο σταμάτησε. Οι επενδυτές, εξάλλου, αισιοδοξούν πως με την πώληση περιουσιακών στοιχείων, η ΒΡ θα μπορέσει να καλύψει μέρος του κόστους των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας. Η εταιρεία, υπενθυμίζεται, έχει δεσμευθεί να συγκεντρώσει 10 δισ. δολάρια μέσα σε 12 μήνες από την πώληση ενεργητικού ώστε να χρηματοδοτήσει τις αποζημιώσεις για ζημίες που συνδέονται με την κηλίδα.

Ομως, οι «παλιές δόξες» που θυμάται χαιρέκακα η Wall Street Journal, είναι σίγουρα παρελθόν. Οπως και η ανοχή απέναντι στο πλούσιο ιστορικό της εταιρείας σε ατυχήματα στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή